Вода – основа життя. Бережімо її!

розміщено в: Новини | 0

Як відомо, кожна 7-ма людина на планеті не має доступу до безпечної питної води. З кожним роком ситуація все погіршується: за останні 40 років кількість прісної води на людину зменшилася на 40%.

Без води неможливе існування жодної з відомих форм живих істот – рослин, тварин, бактерій і інших. Людина також не може прожити без води. Наше тіло на 80% складається з цієї унікальної речовини, у водному середовищі відбуваються всі обмінні процеси в організмі.

Для людини дуже важливо пити чисту воду – це одна з основних складових здоров’я, як і чисте повітря, здорова їжа і фізична активність.

Зараз стає очевидним, що ми споживаємо дуже багато води, більше, ніж Планета може відновити і очистити.

Багато країн вже досягли граничних можливостей водокористування: споживання прісної води за останні півстоліття потроїлася.

Окрім того, лише 3% річок на планеті мають відносно чисту та безпечну за складом воду і з кожним днем ​​стан річок та озер погіршується. Зокрема це відбувається через забруднення небезпечними речовинами, які містяться в побутовій хімії.

За прогнозами вчених до 2025 року дві третини населення Землі відчуватимуть нестачу чистої води.

В Україні ми схильні думати, що брак питної води – проблема інших далеких країн. Але це не так. Хоча ми ще не відчуваємо цього щодня, тиск на наші прісноводні запаси і навколишнє середовище збільшується. До того ж майже у всіх регіонах країни ми бачимо жахливе забруднення водойм, які забезпечують наші міста і села питною водою. Погане очищення і хлорування водопровідної води ставлять під загрозу наше здоров’я. Зміна клімату спричиняє додатковий тиск на наші водні запаси.

Вода потрібна нам кожного дня – ми використовуємо її для пиття, приготування їжі, миття, охолодження, нагрівання й майже на кожному етапі виробництва товарів. Хоча понад 70% поверхні Землі вкрито водою, тільки близько 3% цієї води є прісними. Тільки третина прісної води доступна людині, інша зберігається в льодовиках. Більшу частину вільної води складають ґрунтові води. Таким чином, річки і озера містять всього лише близько 0,3% прісної води світу.

Про те, що до води потрібно ставитися дбайливо знають всі, але не всі розуміють, як саме її краще берегти.

Пропонуємо кілька порад, які допоможуть досить ефективно заощаджувати не тільки воду, але й гроші:

  • вчасно закривати кран на кухні чи у ванній кімнаті – берегти десятки літрів;
  • користуватися пральною чи посудомийною машинами при повному завантаженні;
  • не використовувати фосфатні (фосфонатні) миючі засоби, бо фосфати призводять до загрозливого «цвітіння» водойм;
  • віддавати перевагу душу замість ванної;
  • вимикати воду під час чищення зубів;
  • користуватися унітазом з двома режимами зливу;
  • не засмічувати водойми побутовими відходами;
  • не мити машини на берегах річок та озер.

Не будьте байдужими до свого майбутнього!

Залишити відповідь