Всесвітній день води

розміщено в: Новини | 0

22 березня світова спільнота відзначає Всесвітній день води.
Цьогоріч гаслом відзначення Дня води є – “Цінність води для кожного з нас”.

На перший погляд може здатися, що вода – нескінченний ресурс, який неможливо витратити. Але дана думка про нескінченість ресурсу помилкова. Вся справа в тому, що відсоток прісної води на планеті Земля становить всього лише до 3%. І тут варто врахувати, що далеко не весь обсяг прісної води доступний до використання. Більше 60% від загальної частки прісної води знаходиться в льодовиках, а 30% протікає в підземних водах. Проводячи нескладний математичний підрахунок, робимо висновок: поверхневі води і інша прісна вода становить всього лише більше 1%. З цього випливає, що водний ресурс має мінімальний запас. Крім того, на скорочення водного балансу впливає і кліматична подія у вигляді глобального потепління.

Враховуючи вищесказане, ми повинні розуміти, що водний ресурс – вичерпаємий, якщо не проводити відповідний ряд заходів щодо збереження та економії.

Але кожен з нас, шляхом простих заходів, здатний внести свій вклад в економію, який буде відчутний, якщо робити це разом. Кожен повинен почати з себе, адже саме від нас залежить, наскільки довго на планеті Земля буде існувати прісна вода.

Існує багато способів зменшити споживання води, не вносячи великих змін у своє життя.

  • Для початку, необхідно перевірити сантехніку на предмет протікання. Кран, який протікає на кухні, може обернутися втратою 300 літрів води на місяць. Підтікання в бачку унітазу «обійдеться» природі вже в 1,5 тисячі літрів води на місяць. Сантехніка, яка погано функціонує, б’є не тільки по кишені, але і не кращим чином відображається на світовій екології.
  • Приймаючи душ протягом п’яти хвилин, Ви витрачаєте максимум 100 літрів води. А для того, щоб наповнити ванну, необхідно води в два рази більше – 200 літрів. Замінивши звичку приймати ванну на душ, Ви заощадите вдвічі.
  • Вимикайте воду, коли чистите зуби. На чистку зубів йде мінімум 1,5 хвилини і протягом цього часу вода витікає прямо в каналізацію. Також, варто вимикати воду в душі, коли Ви намилюєте голову, це дасть додаткову економію води.
  • Близько 30% води, яку ми використовуємо, йде на змив в унітазі. Встановіть зливні бачки з подвійним змивом, які дозволяють в більшості випадків користуватися тільки половиною обсягу води в бачку. Кнопка малого зливу передбачає витрату 2-4 літрів, а кнопка великого зливу – це вже 6-8 літрів.
  • Встановіть на крани спеціальні змішувачі-аератори, що обмежують потік води.
  • Користуючись пральною машиною, намагайтеся завантажувати її повністю. Якщо потрібно терміново випрати 1-2 речі, краще зробити це вручну, або ж зібрати партію білизни для прання по всьому будинку.

Залишити відповідь