Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з 01 по 07 лютого 2023 року

розміщено в: Інше, Новини | 0

З початку лютого місяця погода на Хмельниччині становилась все більше нестійкою, вологі повітряні маси атлантичного походження призвели до випадіння опадів у вигляді снігу, що сприяло відновленню снігового покриву на усій території області (суббас. Прип’яті – до 4-6 см, басейни: П.Бугу – до 7 см, Дністра – до 3-4 см). В останні дні тижня повітряні маси з півночі викликали зниження температури повітря та відновлення процесів льодоутворення на водних об’єктах.

Максимальні та мінімальні значення температури повітря становили вдень 2оС тепл – 4оС морозу, в нічні періоди 0о – 7оС морозу.

На річках відбувалось коливання рівнів води в межах їх русел. Зі зниженням температури повітря до мінусових значень на більшій частині річок області відбувається процес льодоутворення у вигляді заберегів, льодового покриву з ополонками та шугоходу. На штучних водних об’єктах – лід вкритий шаром снігу. Згідно даних водомірних постів, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (в/п Ямпіль) впродовж тижня коливання рівнів води без значних змін рівня. На кінець тижня рівень води становить 315 см над «0» графіка, при виході води на заплаву 537 см

Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (в/п Пирогівці) незначні коливання рівня води. За останню добу рівень води знизився на 3 см/добу і становить 218 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см

Басейн р. Дністер:

На лівобережних притоках р. Дністер відбувалось коливання  рівнів води з максимальною інтенсивністю ±(12-8) см/добу, або на іншій частині водпостів, в окремі дні, рівні залишались без змін. За останню добу на вказаних притоках відмічається коливання рівнів води в межах русел ±(12-2) см/добу, та на деяких в/п рівні залишались без змін

Режим роботи найбільших водосховищ

Дані про рівні води  найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, Південний Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,65 мБС (НПР=265,50 мБС)

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та  дозволу на спеціальне водокористування. Рівень води перебуває на відмітці 202,54 мБС (НПР=203,00 мБС)

– Дністровське водосховище,  яке є південною межею території області, працює за режимами встановленими Держводагентством за рекомендацією Міжвідомчої комісії Рівень води перебуває на відмітці 118,05 мБС (НПР=121,00 мБС)

Залишити відповідь