Гідрометеорологічна та водогосподарська обстановка

розміщено в: Інше, Новини | 0

Впродовж минулого звітного періоду на Хмельниччині відбулось суттєве потепління. Погода була більш-менш стабільною, з позитивною температурою повітря  вдень і невеликим морозом вночі, днями випадав дощ. Сніговий покрив на території області відсутній.

Максимальні та мінімальні значення температури повітря становили  вдень 1оС…6оС тепла, в нічні періоди 6оС тепла…2оС морозу.

На річках, після танення снігу та внаслідок випадіння дощів, сформувався невеликий тало-дощовий паводок з незначним підняттям рівнів води в межах їх русел, без досягнення небезпечних відміток та без виходу води на заплави. На штучних водних об’єктах залишається крихкий лід з ополонками, на річках подекуди невеликі забереги.

Згідно даних водомірних постів, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівня води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (в/п Ямпіль), в більшості днів тижня, переважало зростання рівнів води в межах русла – загалом на 7 см за тиждень. За останню добу рівень води підвищився на 1 см/добу і становить 295 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см.

Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (в/п Пирогівці) протягом тижня підвищення рівня води на 11 см в межах русла річки, без виходу води на заплаву. За останню добу рівень води знизився на 2 см/добу і становить 232 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см.

Басейн р. Дністер:

На лівобережних притоках р. Дністер відбувалось коливання  рівнів води з максимальною інтенсивністю на ±(8-3) см/добу. з загальною незначною перевагою зростання, та на іншій частині водпостів рівні, днями, залишались без змін. За останню добу на вказаних притоках відмічається коливання рівнів води в межах русел ±(3-7) см/добу, з незначною перевагою спаду.

Режим роботи найбільших водосховищ

Дані про рівні води  найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, Південний Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3, р. Південний Буг) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,64 мБС (НПР=265,50 мБС).

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3, р. Гнилий Ріг, суббасейн р. Прип’ять) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та  дозволу на спеціальне водокористування. Рівень води перебуває на відмітці 202,60 мБС (НПР=203,00 мБС).

– Дністровське водосховище,  яке є південною межею території області, працює за режимами встановленими Держводагентством за рекомендацією Міжвідомчої комісії. Рівень води в районі с. Жванець Кам’янець-Подільського району перебуває на відмітці 117,50 мБС (НПР=121,00 мБС).

Залишити відповідь