Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з 01 по 07 липня 2020 року

розміщено в: Інше | 0

Минулий період на території Хмельницької області загалом був теплим, з помірним вітром, мінливою хмарністю та коливаннями температурного режиму від помірно теплого до спекотного. Невеликі опади відмічались  метеостанціями лише посеред звітного тижня.

Сума опадів за звітний тиждень становить:

– бас. Дністра = 2,8-5 мм;

– бас. Південного Бугу = 11,2 мм;

– суббас. Прип’яті = 6-4 мм.

Максимальні та мінімальні значення температура повітря, на протязі минулого періоду, у денні години коливалась в межах  +22…+30,2оС, в нічні періоди +13…+19оС.

В залежності від опадів, що випадали в басейнах річок на території області, формувалась (наростала або спадала) чергова хвиля дощового паводку на річках області, яка проходила у межах русел річок без виходу води на заплави. Найбільші зростання рівнів води, на протязі звітного тижня, відмічались 04.07.2020р. в бас. Дністра (+2…+23 см/добу) та на р. П.Буг (+7 см/добу).

На даний період відбувається спад рівнів води.

Басейн р. Дністер:

На більшості лівобережних притоках р. Дністер продовжується спад  рівнів води, або рівні залишались без змін.

Басейн р. Південний Буг:

Рівні води (г/п Пирогівці) протягом  тижня знизився на 10 см  і на кінець звітного періоду рівень становить 250 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (г/п Ямпіль) на протязі тижня рівень води знизився на 7 см і становить 310 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см.

Гідрохімічна (якість води) та гідрогеологічна ситуація

Для оцінки стану поверхневих вод, а також ґрунтів на меліорованих землях Хмельницької області, лабораторією моніторингу вод та ґрунтів РОВР у Хмельницькій області здійснювалась робота по веденню державного моніторингу якості  поверхневих водних ресурсів і еколого-меліоративного моніторингу вод та ґрунтів на  осушувальних системах.

Виконання програми гідрохімічного контролю поверхневих вод  у 2020 році проводиться щомісячно згідно наказу Держводагентства від 10.01.2020 р. № 21,  в створах:

– р. Случ (суббасейн р. Прип’ять) у с. Чернелівка Красилівського р-ну (зона впливу на водозабір підземних вод для м. Хмельницького);

– р. Хомора (суббасейн р. Прип’ять) в зоні поверхневого водозабору  для водопостачання м. Полонне.

Результати досліджень надаються лабораторією Офісу безпосередньо до БУВР р. Прип’ять. З даними результатів моніторингу можливо ознайомитись на сайті Держводагентства: Корисні посиланняМоніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів України.

Режим роботи ГЕС на водосховищах

Найбільші водосховища в області:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,55 мБс (НПР=265,50 мБс). ГЕС протягом тижня не працювала. Приплив, в т.ч. екологічні витрати, пропускаються через водоскид. 

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації, рівень води перебуває на відмітці 202,00 мБс (НПР=203,00 мБс).

– Рівень води Дністровського водосховища,  яке є південною межею території області становить в районі гідропоста с. Устя (Кам’янець-Подільський р-н) 119,86 мБс (НПР 121,00 мБс).

Залишити відповідь