День Південного Бугу

розміщено в: Новини | 0

Відповідно до рішення Басейнової ради Південного Бугу, починаючи від 2019 року  День Південного Бугу відзначається 22 травня.

Основне завдання відзначення Дня Південного Бугу – привернути увагу громадськості до стану водних ресурсів, та необхідності вжиття заходів по покращенню стану водних об’єктів, та віддати належну увагу значенню річок в житті суспільства.

Південний Буг – друга за величиною річка в Україні, води якої протікають винятково територією України. Бере свій початок на Волино-Подільській височині поблизу с. Холодець Волочиського району Хмельницької області і впадає в Дніпро-Бузький лиман Чорного моря. Довжина Південного Бугу – 806 км, площа басейну 63 700 км2. Понад 6,5 тис. малих і середніх річок несуть свої води в Південний Буг, формуючи його стік.

Басейн річки розташований на території 7 областей – Хмельницької, Вінницької, Київської, Черкаської, Кіровоградської, Одеської та Миколаївської.

Упродовж століть, різні народи по-своєму називали річку. Давні греки — Гіпанісом або Іпанісом, османи-турки називали її Ак-су, що означає «біла вода». Вважається також, що назва річки походить від слова «бгати», тобто згинати, звідси — «кривий», «покручений». Ще, у француза Ґійома Левассера де Боплана, який може вважатись засновником української картографії, вона позначена саме як Бог Руський. Сучасну назву річка отримала випадково. Проводячи на початку XX століття дослідження Правобережної України, російський геолог В. Д. Ласкарєв звернув увагу на існування двох річок з однаковими (як йому здалося) назвами — Буг. Західна річка й справді звалася Бугом, південна — Богом. Проте В. Д. Ласкарєв не помітив цього і, щоби можна було в подальшому розрізняти річки, наніс їх на карту як Західний Буг і Південний Буг.

Характерною особливістю басейну Південного Бугу, що виділяє його з-поміж інших великих річок є дуже велика його зарегульованість. На території Хмельницької області в басейні річки Південний Буг знаходиться 20 водосховища та близько 1000 штучних водних об’єктів.

Південний Буг має велике господарське значення. Його воду широко використовують промислові та комунальні підприємства, енергетичні об’єкти, для зрошення земель і рибного господарства.

Найбільшими водокористувачами Хмельницької області в басейні Південного Бугу є комунальні підприємства та сільськогосподарські і рибогосподарські підприємства.

Відзначення Дня Південного Бугу має привернути увагу громадськості, органів державної влади та місцевого самоврядування до розуміння значення водних об’єктів для життя та існування людства та необхідності вжиття заходів для їх збереження та відтворення.

Залишити відповідь