З МІЖНАРОДНИМ ДНЕМ ДНІСТРА!

розміщено в: Новини | 0

Щороку, 27 травня, традиційно ми відзначаємо Міжнародний День Дністра, тому з цієї нагоди хочемо познайомити Вас з цікавою та корисною інформацією про річку життя та краси – Дністер.

До Вашої уваги пропонуємо такі цікаві факти:

?Річка Дністер є третьою рікою (після Дніпра й Південного Бугу) за довжиною на території нашої держави та дев’ятою у Європі?

?Дністер – найбільша ріка в межах Хмельницької області (Кам’янець-Подільського і Новоушицького районів), довжина ріки становить 160 кілометрів?

?Дністер – це транскордонна річка, оскільки її басейн лежить у межах двох країн: України та Молдови і розташовується на території семи областей України – Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької, Тернопільської, Хмельницької, Вінницької та Одеської?

?Назва «Дністер» відома з давніх-давен. Її щоразу сприймали по-новому і тому вона видозмінювалася. Перша згадка річки датована V ст. до н. е. у творах Геродота під назвою «Тірас» (ця назва має декілька походжень: іранське означає «швидкий», а з курдського перекладається як «дикий», «неприборканий»)?‍?

?Вздовж Дністра створено чимало заповідних зон — національних природних парків, заказників, пам’яток природи, один з яких Національний природний парк «Подільські Товтри» на території Кам’янець-Подільського району Хмельницької області?

?Дністер є однією із найкрасивіших річок України, подорожуючи вздовж річки, можна насолодитися мальовничими ландшафтами. У Дністра високі скелясті береги, висота яких досягає двох метрів, а русло річки утворює водоспади і невеликі острівці. Серед скель є входи в таємничі печери. Річка стає щораз популярнішим туристичним об’єктом, також на берегах річки обладнані пляжі та відпочинкові зони⛲️

?Саме Дністром утворено унікальне природне явище, що відноситься до Семи чудес України – Дністровський каньйон☀️

?На Дністрі розташована одна із найбільших гідроакумулюючих станцій – Дністровська ГАЕС⚡️

?У річці водиться понад 60 видів риб – севрюга звичайна, білуга звичайна, стерлядь прісноводна, веризуб, короп, карась, краснопірка, судак, лящ та інші??

?Тут першими почали досліджувати водойми за європейськими стандартами та провели скринінг забруднювачів??

Залишити відповідь