Ситуація на водних об’єктах в умовах тривалої осінньої межені

розміщено в: Новини | 0

​Поверхневі водні ресурси області формуються із місцевого стоку річок басейну Південного Бугу, лівобережних притоків середнього Дністра та місцевого і транзитного стоку річки Горинь (суббасейн Прип’яті)та її притоків.

На початок листопада 2019 року гідрометеорологічна ситуація та водогосподарська обстановка на водних об’єктах області характеризується як складна у зв’язку з низькою водністю річок. На річках зберігається малозмінний режим осінньої межені з коливаннями рівнів води ±(1-15) см за добу.

Опадів протягом осіннього періоду поточного року випадало менше норми. Так за вересень місяць випало 18,8-37,5 мм (норма 46-59 мм), а за жовтень 4,4-15,5 мм (норма 26-39 мм) опадів, в результаті чого водність річок залишалась низькою. Цьогоріч маловодність на річках була викликана недостатньою кількість опадів  і досить високим температурним режимом повітря в літньо-осінній період, що призвело до формування низького річкового стоку.

Рівні грантових вод стабільні, доволі низькі, і залягають в інтервалах:• в  заплавах річок                   –     0,7-1,4 м від  поверхні  землі;• на надзаплавних терасах     –     1,4-3,5 м  від поверхні землі.

На водосховищах та ставках, що розташовані на малих річках області, за низької водності та відсутності істотних опадів, рівні води нижчі від нормально підпертих рівнів (НПР) на 0,3-1,0 м, а на деяких водоймах ще нижчі. Частина рибоводних ставків спорожнена для облову риби.

За довгостроковими прогнозами водність річок в2019 році може залишитьсь низькою.

Вищенаведене спонукає до продовження виконання заходів по забезпеченню неухильного дотримання встановлених режимів роботи водосховищ і ставків та ощадливого, раціонального використання водних ресурсів.

Ставки та водосховища, які були спорожнені восени для облову риби, необхідно наповнювати в період дощового паводку та дозаповнювати в період проходження весняної повені, або інтенсивного тало-дощового паводку. При цьому неухильно забезпечувати екологічні витрати (санітарний мінімум) нижче за течією річки.

Забезпечення питною поверхневою водою міста Кам’янець-Подільський з Дністровського водосховищата міста Полонне з р. Хомора, на даний період,здійснюється в штатному режимі. Рівень води Дністровського водосховища, в районі гідропоста Устя, на 12.11.2019 р. становить 116,04 мБс, що нижче НПР на 4,96 м (НПР=121,00 мБс). На поверхневому водозаборі для гоподарсько-питного водопостачання міста Полонне (ставок «Гамарня»), що розташованийна річці Хомора (ліва притока р. Случ), рівень водиперебуває в межах нормально підпертого рівня 237,62 мБс.

За даними Українського гідрометеорологічного центру середня  температура  повітря за  листопад  місяць 2019 року  очікується   2,3° тепла,  що близько до норми    (норма 2,2º тепла). Кількість   опадів   передбачається 39 мм, що майже дорівнює нормі   (норма     41 мм).  

Залишити відповідь