Щорічно 22 травня відзначається День Південного Бугу

розміщено в: Новини | 0

Це свято було започатковано у 2009 році Басейновою радою річки Південний Буг в рамках впровадження басейнового принципу управління водними ресурсами.

Південний Буг – третя за величиною ріка України, водозбір якої повністю розміщений в межах нашої держави.

  Басейн річки розташований на території семи областей: Хмельницької, Вінницької, Київської, Черкаської, Кіровоградської, Одеської та Миколаївської.

Бере свій початок Південний Буг на Хмельниччині біля мальовничого села Холодець Волочиського району.

Довжина Південного Бугу – 806 км, площа водозбору – 63,7 тис. квадратних кілометрів.

Ця річка  має лише одну велику притоку – р. Синюху, яка утворюється внаслідок злиття річок Тікич та Велика Вись.

 Характерною особливістю басейну Південного Бугу, що виділяє його з-поміж інших великих річок є дуже велика його зарегульованість. На території Хмельницької області в басейні річки Південний Буг знаходиться 19 водосховищ та близько 1000 штучних водних об’єктів.

Південний Буг має велике господарське значення. Його воду широко використовують промислові та комунальні підприємства, енергетичні об’єкти, для зрошення земель і рибного господарства.

Найбільшими водокористувачами Хмельницької області в басейні Південного Бугу є комунальні підприємства та сільськогосподарські і рибогосподарські підприємства.

Згідно даних звітності про використання води за формою №2-ТП – водгосп  (річна) в 2022 році в басейні річки Південний Буг всіма водокористувачами забрано близько 16 млн куб. м свіжої поверхневої води або 16 % від загального забору в області і майже 2,6 млн куб. м підземної води або 7% від загального забору.

Використання води в басейні склало 23 млн куб. м, в тому числі для забезпечення питних і санітарно-гігієнічних потреб – 11,7 млн куб. м, виробничих потреб – 10,8 млн куб. м. Найбільш водоємкими є комунальна галузь, об’єкти риборозведення та переробна промисловість.

Окрім безпосереднього забезпечення водою життєдіяльності регіону, річка Південний Буг та її притоки виконують роль приймачів зворотних (стічних) вод. Протягом 2022 року до річок басейну на території області було відведено 18 млн. куб. м зворотних вод, в тому числі 0,082 млн. куб. м забруднених.

Основні забруднювачі –  комунальні підприємства.

Основною метою відзначення Дня Південного Бугу є акцентування уваги людей на екологічних проблемах річки.

Тому милуючись краєвидами нашого Бугу, згадайте наскільки цінною для вас є наша річка. Сьогодні ми маємо зрозуміти, що її очищення та збереження залежить від того наскільки свідомо ми ставимося до екології нашого краю.

Залишити відповідь