‼️Скажи фосфатам НІ‼️ ?Вони знищують наші водойми?

розміщено в: Новини | 0

?Фосфати є потенційно небезпечними речовинами для здоров’я людини з багатьох причин.

Постійне використання синтетичних миючих засобів ???загрожує нам екологічною кризою?. 

Справа в тому, що триполіфосфат натрію?, що входить до складу більшості пральних порошків і засобів для посудомийних машин на нашому ринку, потрапляючи у водойми, діє як добриво. Така «підгодівля» веде до бурхливого розквіту, а потім – до старіння озер, річок і морів?

Для українців цвітіння великих річок, вже не кажучи про цвітіння більш дрібних водойм, стали цілком звичним явищем. Ми захоплюємося чистими узбережжями європейських країн, дивуємося, що вони спокійно п’ють водопровідну воду, але при цьому свою воду вперто продовжуємо забруднювати?

Вчені підрахували, що один грам фосфатної сполуки, що міститься в пральному порошку, викликає зростання 5-10 кг синьо-зелених водоростей?. 

?Тисячі тонн цих водних рослин, які при розкладанні отруюють воду, заповнюють українські річки, озера та ставки.

Після будь-якого прання (а перуть 42 млн. українців щодня!) фосфати разом з брудною водою прямо потрапляють в річки і озера?. Зі слів вчених, рятують нас тільки морозні зими, що сповільнюють ріст і розвиток водоростей: якби не холод, ми б уже давно прийшли до екологічної катастрофи?

?Багато автомийок скидають відходи в зливову каналізацію, звідки брудна вода, минаючи очисні споруди, потрапляє у наші водойми, а потім і в наші квартири?

?До того ж, практично всі використані миючі засоби містять фосфати, які, потрапляючи в організм, провокують важкі захворювання, в тому числі й онкологічні?

?Забруднюють наші водойми і підприємства, які не бажають встановлювати очисні споруди, і звичайні споживачі, які не поспішають відмовлятися від звичних миючих засобів‼️

‼️Звести фосфати до мінімуму‼️

Таке безвідповідальне ставлення до природних ресурсів пояснюється низьким рівнем екологічного світогляду та відсутністю почуття відповідальності за стан навколишнього середовища. При потраплянні у водойми біогенних речовин?, відбувається інтенсивне розмноження водоростей, особливо синьо-зелених?, які в процесі свого біологічного розвитку зменшують вміст кисню у воді, утворюють токсичні речовини і викликають масову загибель гідрофауни?

Прісна вода стає непридатною для пиття і небезпечною для життя‼️

?Внаслідок високої температури водойми починають заростати, усі рослини у воді просто перегнивають, тим самим псуючи якість води❗️

?Блакитні артерії потребують чистоти, а не фосфатів‼️

♻️Проблема раціонального використання і збереження водних ресурсів – першочергове завдання, яке стоїть перед суспільством♻️

‼️Покращення екологічного стану річок – це справа кожного‼️Фосфатам не місце у наших водоймах‼️

Тож давайте разом підтримувати чистоту наших водойм заради нас та наших дітей‼️

Мультик про "цвітіння" води у річці Дніпро

"Цвітіння" води у річці Дніпро, причини та наслідки: дивіться мультик і робіть висновки.

Опубліковано Державне агентство водних ресурсів України Понеділок, 4 червня 2018 р.

Залишити відповідь