❗️З нагоди професійного свята, надаємо короткий звіт про діяльність РОВР у Хмельницькій області за останні роки❗️

розміщено в: Новини | 0

?Указом Президента України від 18 березня 2003 року № 226/2003 в Україні встановлено професійне свято – День працівників водного господарства, який відзначається щорічно в першу неділю червня.?

❗️З нагоди професійного свята, надаємо короткий звіт про діяльність РОВР у Хмельницькій області за останні роки❗️

?У 2014 році Україна підписала Угоду про асоціацію з Європейським Союзом і тепер має зобов’язання здійснити імплементацію норм європейського законодавства, зокрема для впровадження Водної рамкової директиви.

В Європі управління водними ресурсами здійснюється за басейновим принципом.

?Протягом  2015-2017 років року Державне агентство водних ресурсів привело у відповідність до Європейських норм законодавство України щодо впровадження інтегрованих підходів в управлінні водними ресурсами за басейновим принципом з метою досягнення доброго стану води та у 2018 році розпочалась практична реалізація цих норм.

?Для здійснення управління водними ресурсами за басейновим принципом було впроваджено організаційну структуру Держводагентства відповідно до гідрографічного районування території України. 

?Вся територія України поділена на 9 річкових басейнів і створено:

– 12 басейнових управлінь водних ресурсів

– 14 регіональних офісів водних ресурсів

☑️В рамках цієї трансформації Хмельницьке облводресурсів змінено на Регіональний офіс водних ресурсів у Хмельницькій області.

✔️Фахівці Регіонального офісу приймають участь в написанні Планів управління річковими басейнами – документа, головною метою якого, є розроблення та здійснення заходів для досягнення доброго стану вод у всіх річкових басейнах.

✔️Експертами визначено масиви поверхневих вод басейнів річки Дністер та суббасейну Прип’яті та здійснено уточнення фахівцями РОВР.

✔️Розпочато аналіз антропогенних навантажень на масиви поверхневих вод. ✔️Вже визначені точкові та дифузні джерела забруднень?органічними, біогенними, небезпечними речовинами, аварійне забруднення та вплив забруднених територій, а також гідрографічні зміни.

Далі для кожного річкового басейну має бути здійснено опис клімату, рельєфу, геології, гідрогеології, ґрунтів, наявної рослинності та тваринного світу, гідрологічного режиму.

Для розгляду і узгодження управлінських рішень між обласними структурами для річок в цілому створено басейнові ради.

Хмельниччина представлена у складі трьох басейнових рад:

✅р.Прип’ять – 6 осіб, 

✅р.Південний Буг – 4 особи,

✅р.Дністер – 10 осіб.

Чітка картина стану водних ресурсів має грунтуватись на новому Порядку здійснення державного моніторингу вод.

Система моніторингу, яка діяла до цього часу, змінилася на більш жорстку європейську. Визначаються точки моніторингу для складання програми діагностичного моніторингу. Якість поверхневих вод буде оцінюватись на підставі 45 показників, які будуть визначатися за європейськими стандартами у трьох лабораторіях:

✅м.Івано-Франківськ р.Дністер, 

✅м.Київ р.Дніпро,

✅м.Слов’янськ р.Сіверський Донець.  

✔️З метою управління забезпеченням водними ресурсами ведеться державний облік водокористування.

Державним обліком використання води в області охоплено більше 600 водокористувачів. Всього в області забрано 70,5 млн.м.куб води, скид стічних вод у водні об’єкти становив 47,4 млн.м.куб.

Найбільшими користувачами в нашій області є підприємства промисловості (Хмельницька АЕС, Понінківська картонно-паперова фабрика, Наркевицький цукровий завод) та комунальні підприємтсва (Хмельницькводоканал, Міськтепловоденергія м.Кам’янець-Подільський). 

Серед водокористувачів рибного господарства найбільше забирає води ПАТ «Хмельницькрибгосп».

?Статистика останніх років свідчить про те, що скидання недостатньо очищених вод у поверхневі водні об’єкти збільшується?. Так у 2018 році було скинуто таких вод 1 млн.м.куб, що на 60% більше, ніж у 2017 році. Внаслідок цього маємо цвітіння, забруднення та виснаження річок?.

⛔️Найбільшими забруднювачами води у 2018 році були комунальні підприємства в Красилові, Старокостянтинові, Полонному.

✔️В минулому році Держводагентством був створений фонд розвитку водного господарства, який формується з 10% надходжень від рентної плати за спеціальне водокористування. ✔️За рахунок цих коштів відновлено фінансування двох бюджетних програм, зокрема «Захист від шкідливої дії вод сільських населених пунктів та сільськогосподарських угідь», яка не фінансувалась з 2012 року. 

☑️Зараз в нашій області коригується виготовлена раніше проектна документація на виконання робіт із захисту від шкідливої дії вод. Так у минулому році на ці видатки було витрачено 292 тис. грн, у цьому році планується 286 грн.

☑️Також кошти фонду розвитку водного господарства направляються на оновлення матеріальної бази організацій. 

➖У 2018 році було придбано сучасні геодезичні прилади – електронний тахеометр та GPS- приймач – на суму 287 тис. грн. та напівпричіп-ваговоз для перевезення меліоративної техніки вартістю майже 1,2 млн. грн. 

➖У 2019 році вже використано понад 1,4 млн. грн, на які придбано два автомобіля, мотокоси, бензопили, лабораторне обладнання, оновлено комп’ютерну та оргтехніку тощо.

✔️Разом з тим, водогосподарниками області продовжується робота, яка виконувалась і в попередні роки.

?В області виготовлено 167 паспортів водних об’єктів, та 53 паспорти рибогосподарських технологічних водойм; ?розроблено та встановлено режими роботи 31 руслового водосховища  на період пропуску льодоходу, повені та паводків у 2019 році; 

?виготовлено 25 правил експлуатації водосховищ, 2 правила експлуатації гідротехнічних споруд на річках області, згідно яких визначається порядок експлуатації водних об’єктів; 

?виготовлено паспорти на 600 гідротехнічних споруд.

Підсумовуючи вищесказане, можемо говорити про такі досягнення нашої організації:

1️⃣внаслідок зміни організаційної структури 210 працівників мають найвищий рівень середньомісячної зарплати серед водогосподарських організацій  України – майже 6 тис.грн. Це менше, ніж середня зарплата по області (8,9 тис. грн), але ми і далі працюємо в напрямку збільшення рівня зарплати;

2️⃣виконано комплекс доглядових робіт та забезпечено ефективне використання 115 тис.га меліорованих земель для потреб сільськогосподарських товаровиробників. На цих землях урожайність озимої пшениці склала 63,2 ц/га,  середня урожайність зернових культур – 67,2 ц/га, цукрових буряків – 620 ц/га, картоплі – 208 ц/га.

3️⃣за підтримки облдержадміністрації та на виконання доручень Держводагентства проводиться оптимізація водогосподарських фондів – передаються на безоплатне зберігання землекористувачам частини меліоративних фондів, які використовуються для сільськогосподарського виробництва.  

☑️На сьогоднішній день уже передано 151 км міжгосподарських каналів та 91 гідротехнічна споруда на 12 тис. га меліорованих земель.

На розгляді у землекористувачів та підготовлені на розгляд технічної ради матеріали по 192,6 км каналів та 146 ГТС на площі майже 12,3 тис. га.

4️⃣відбулась оптимізація нерухомого майна – відчуження майна, яке не задіяне у виробничому процесі (через малу приватизацію було продано будівлю контори по вул.Сіцінського у м.Хмельницький та виробничу базу у смт.Гриців);

5️⃣силами Регіонального офісу виконувались роботи на об’єктах

☑️будівництво споруди для регулювання рівнів води в меженний період на водоймі м.Деражня – 1327 тис. грн, кошти обласного бюджету❗️

☑️очищення р.Південний Буг від намулу, відкладів, завалів у межах м.Хмельницький від вул.Трудової до вул.С.Бандери – 1059 тис. грн, кошти міського бюджету❗️

☑️очищення намулового майданчика очисних споруд м.Хмельницького – 418 тис. грн, кошти комунального підприємства «Хмельницькводоканал»❗️

?Всі здобутки ми маємо завдяки плідній співпраці з керівництвом Держводагентства, обласної ради, обласної держадміністрації, структурних підрозділів облдержадміністрації та інших органів виконавчої влади.

?Спеціалістами РОВР у Хмельницькій області виконується значний обсяг робіт, але ще багато потрібно виконати. Напружені плани та завданя у нас на поточний рік. Докладемо максимум зусиль для збереження довкілля та забезпечення чистою водою населення в достатній кількості. Вдосконалимо систему управління водними ресурсами, запровадимо сучасні технології їх раціональне використання, охорону і збереження. Адже, водне господарство тісно пов’язане з усіма галузями народного господарства і впливає на розвиток і розміщення продуктивних сил. Воно має вирішальне значення в забезпеченні необхідних соціальних і побутових умов життя населення.

Залишити відповідь