? На річках після паводку – маловоддя?

розміщено в: Новини | 0

Проходження інтенсивних дощів в травні-червні 2019 року, а це сумарно понад 140-185 мм (норма 62-69 мм) за травень та 46-72 мм за першу декаду червня, спричинили підйом рівнів води та проходження декількох хвиль дощового паводку на річках області і найбільше це спостерігалось на окремих лівих притоках річки Дністер та малої річки Хомора (ліва притока р. Случ, суббасейн р. Прип’ять) де місцями відмічався вихід води на заплави без негативних наслідків.

Водночас, в період ускладнення погодних умов (інтенсивних дощів), а в окремих місцях майже за годину-півтори випадала місячна норма опадів, схиловими стоками дощової води з прилеглих територій та полів було підтоплено понад чотири сотні домогосподарств, зо дві сотні присадибних ділянок та понад 73 підвальних приміщень у 14 районах області.

Після дощового періоду та паводку, починаючи з третьої декади червня та протягом липня місяця,  відбувався поступовий спад рівнів води на річках та наближення їх до відміток літньо-осінньої межені.

Дощі, які випадали протягом всього вищевказаного періоду не покрили в достатній мірі нестачу вологи в ґрунті, яка утворилась в зв’язку з посушливими попередніми роками (2014-2018 рр.), що зумовило, за ці роки, значне виснаження вологості ґрунтів і верхніх горизонтів підземних вод та відповідно зменшення живлення річок. Проте завдяки опадам та паводку були в деякій мірі промиті русла річок та наповнені водою до нормально-підпертого рівня майже усі водосховища та ставки в басейнах річок на території Хмельниччини.

На все це можливо стверджувати: «Паводки – це і шкода, і користь».

Гідрометеорологічна ситуація та водогосподарська обстановка на водних об’єктах області, на даний період, характеризується як складна у зв’язку з прогнозованою низькою водністю річок в літньо-осінній період поточного року. В наступні місяці очікується подальше зниження водності річок області, а на окремих ділянках малих річок та потічків, аж до відсутності стоку.

Також вже спостерігається зниження рівнів, а місцями до зникнення води в криницях, де відбір води здійснюється з верхніх водоносних горизонтів (верховодки).

Ситуація буде погіршуватись на неглибоких водоймах, де немає достатнього притоку води. Вода там прогрівається сильніше, відбувається цвітіння води і риба частіше гине від нестачі кисню у воді та задухи.

Останні дощі, які випадали з початку липня місяця поточного року (сума опадів склала 2 – 27 мм  при нормі на липень 82-108 мм), практично не вплинули на збільшення водності річок.

❗️Задля раціонального та економного використання водних ресурсів суб’єктами господарювання, зокрема промисловістю, сільським господарством та комунальною сферою, необхідно забезпечити неухильне дотримання встановлених дозволів на спеціальне водокористування лімітів забору води, режимів роботи водосховищ та ставків з забезпеченням екологічних витрат (санітарних мінімумів) і насамперед режимів основних водосховищ та ставків в басейнах річок Случ та Хомора (суббасейн р. Прип’ять), які встановлені Сектором у Хмельницькій області Держводагентства на меженний період 2019 року та вжити заходів щодо ощадливого та раціонального використання водних ресурсів, враховуючи, що пріоритетність надається використанню вод для питних і побутових потреб населення❗️

При цьому також слід виконувати вимоги Державної та обласної комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо підтоплення торфовищ і утримання їх у  зволоженому стані впродовж пожежонебезпечного періоду задля протидії пожежам в природних екосистемах❗️

Залишити відповідь