Незважаючи на важливість води у житті людей, в окремі періоди і на деяких ділянках вона негативно впливає на їх життєдіяльність, а інколи загрожує здоров’ю і навіть життю.

В основу захисту від шкідливої дії вод та ліквідації наслідків підтоплення територій покладено принцип захисту населення, населених пунктів, сільськогосподарських угідь, ліквідації наслідків можливих аварій та надзвичайних ситуацій, пов’язаних з підтопленням територій, відновлення нормальних умов проживання постраждалого внаслідок надзвичайних ситуацій населення.

Прояви шкідливої дії вод

Шкідлива дія вод проявляється:

під час повеней і паводків при затопленні і підтопленні земель та населених пунктів;

при руйнуванні берегів, захисних дамб та інших споруд;

при заболоченні, підтопленні і засоленні земель, спричинених підвищенням рівня ґрунтових вод внаслідок ненормованої подачі води при зрошенні, витіканням води з водопровідно – каналізаційних систем та перекриттям потоків підземних вод при розміщенні великих промислових та інших споруд;

при осушенні земель, зумовлене забором підземних вод в кількості, що перевищує встановлені обсяги відбору води;

при забрудненні (засоленні) земель в районах видобування корисних копалин, а також після закінчення експлуатації родовищ та їх консервації;

при ерозії ґрунтів, утворенні ярів, зсувів і селів.

В Хмельницькій області шкідлива дія вод проявляється:

в затоплені, під час повеней і паводків, прилеглих до річок територій і населених пунктів розташованих в заплавах річок, або у місцях де відсутня належна організація відведення дощових та талих вод;

в періодичному підтопленні ґрунтовими водами, під час їх високого стояння, сільськогосподарських угідь, присадибних ділянок, будівель або постійному підтопленню від підпору води греблями штучних водойм;

в заболоченні земель у наслідок їх постійного перезволоження;

в ерозії ґрунтів, утворенні ярів, зсувів на ділянках з значними поздовжніми ухилами поверхні і концентрованими водними потоками.

За даними гідрометеорологічної служби останні роки характеризуються дещо невираженим весняним водопіллям та зменшенням паводків на території Хмельницької області.

Заходи захисту від шкідливої дії вод

Для попередження та зменшення впливу шкідливої дії вод необхідно проводити ряд організаційних та технічних заходів, а саме:

винесення із зон можливого затоплення об’єктів господарської діяльності, житлових та господарських будівель;

розчистка русел річок та струмків;

заборона нового будівництва у зонах можливого затоплення;

здійснення належного догляду за технічним станом штучних підпірних та водоскидних споруд;

улаштування водовідведення дощових та талих вод із понижених або замкнених ділянок земної поверхні;

будівництво дренажу у місцях періодичного підвищення рівнів ґрунтових вод; 

обґрунтування нормальних рівнів води існуючих та тих що будуються штучних водойм;

будівництво сухих регулюючих ємкостей, для перерозподілу річкового стоку у часі;

проведення лісомеліоративних робіт, будівництво гідротехнічних споруд, з метою закріплення ярів, балок та зменшення ерозії ґрунтів.

Плани управління ризиками затоплення

З метою зменшення потенційного негативного впливу затоплення у межах районів басейнів річок на життєдіяльність людини, навколишнє природне середовище, культурну спадщину та господарську діяльність в Україні розпорядженням Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2022 р. № 895-р затверджено Плани управління ризиками затоплення на окремих територіях у межах району басейну річки Дніпро, басейну річки Південний Буг, басейну річки Дністер на 2023-2030 роки (далі ПУРЗ), в тому числі на території Хмельницької області.

Заходи до ПУРЗ, мають забезпечити досягнення зазначених цілей з управління ризиками затоплення, насамперед заходи з уникнення нових і зниження наявних ризиків, підвищення рівня обізнаності населення щодо ризиків затоплення і порядку дій в умовах загрози та виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних із водним фактором, посилення стійкості інфраструктури, зокрема будівництва, відновлення та ремонту берегоукріплень, дамб, інших гідротехнічних та захисних споруд, забезпечення безпеки населення та захисту сільськогосподарських земель у зонах ризику, зниження рівня матеріальних збитків, завданих навколишньому природному середовищу, об’єктам інфраструктури та культурної спадщини, удосконалення функціональної підсистеми протипаводкових заходів єдиної державної системи цивільного захисту, удосконалення системи підготовки, прогнозування і раннього запобігання затопленню.

улаштування водовідвідного каналу 2-ГД

улаштування захисних дамб

За напрямом «Захист населених пунктів і сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод» на розчищення та регулювання русел річок і водойм, відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річок і водойм, природоохоронні заходи за рахунок коштів з місцевих бюджетів  було виконані роботи на таких об’єктах:
В басейні р. Південний Буг
– Капітальний ремонт, очищення р. Південний Буг від намулу, відкладів, завалів у межах м. Хмельницький від вул. Трудової до вул. С. Бандери;
–  Будівництво споруди для регулювання рівнів води в меженний період на водоймі у м. Деражня;
–   Поточний ремонт прибережної смуги р. Вовк в м. Деражня.
В басейні р. Дністер
– Капітальний ремонт р. Тернавка та ліквідація підтоплення садиб по вул. Набережній у м. Дунаївці.

ДодатокРозмір
Пропозиції 2015.jpg587.31 KB
Пропозиції 2014.jpg609.65 KB
Пропозиції 2013.jpg731.33 KB
Пропозиції 2012 р.jpg174.04 KB
Пропозиції 2011 р.jpg318.91 KB
Додаток до програми розвитку 2,3.xls72.5 KB