День Дніпра – 2022

розміщено в: Новини | 0

     Щорічно, 7 липня відзначається День Дніпра. Відзначення цього дня має на меті привернути увагу громадськості до стану водних об’єктів у басейні, посилити екологічну освіту, виховати шанобливе ставлення до природи.

     Дніпро – найбільша річка України. Але відома вона була задовго до утворення цієї держави і навіть до утворення Київської Русі. Крім слов’ян, на її берегах засновували свої поселення представники Трипільської цивілізації, скіфи, сармати, греки. Одна з давніх назв річки Дніпро – Борисфен. У римських істориків Річка іменується як Данапріс, у стародавніх слов’ян – Славутич, а у кримських татар і турків – Узу.

     Сучасна назва річки Дніпро сягає корінням до іранських мов, якими розмовляли племена скіфів і сарматів. Корінь dān, який в різних варіантах широко поширений серед гідронімів, позначав слово “Річка”, āpr – означало глибока. Таким чином, назва перекладається як “глибока річка”.

     Загальна довжина річки Дніпро на сьогоднішній день складає 2201 км, у межах України – 981 км. Площа басейну становить 504 тисячі км², з них в межах України – 291,4 тисячі км².

     Найбільшими її притоками є Самара, Прип’ять, Інгулець, Рось, Десна, Базавлук, Ірпінь та ін. Басейн річки Дніпро відповідно до гідрографічного районування розділений на 4 суббасейни – річки Прип’ять, річки Десна, Середнього Дніпра та Нижнього Дніпра.

     Північна частина території Хмельницької області знаходиться в межах суббасейну річки Прип’ять, який складає правобережна притока Прип’яті – річка Горинь та її притоки та займає 8,27 тис км2 (40% площі області).

     В суббасейні річки Прип’ять в межах області протікає 2 середні річки – Горинь та Случ (сумарна довжина в межах області 269 км), 1369 малих річок сумарною довжиною 4181 км та знаходиться 991 штучний водний об’єкт загальною площею 10,8 тис. гектарів.

     Згідно даних звітності в 2021 році в суббасейні забрано близько 50 млн куб. м свіжої поверхневої води або 45 % від загального забору в області і майже 31 млн куб. м підземної води або 28% від загального забору. Використання води в басейні склало 56 млн куб. м, в тому числі для забезпечення питних і санітарно-гігієнічних потреб – 7 млн куб. м, виробничих потреб – 48,6 млн куб. м. Найбільш водоємкими є енергетика, комунальна галузь, об’єкти риборозведення та переробна промисловість. Але при цьому слід врахувати, що різниця у використанні та заборі води виникає через те, що забір води для водозабезпечення м. Хмельницького здійснюється у басейні р. Случ (суббасейн р. Прип’ять, басейн Дніпра) з Чернелівського водозабору, а використання води – у басейні Південного Бугу.

     Протягом 2021 року у водні об’єкти суббасейну річки Прип’ять відведено близько 13 млн куб. м зворотних вод, із них 1 млн куб. м забруднених.

     Враховуючі важливість водних ресурсів для життя та існування всього живого, потрібно вживати всіх можливих заходів для збереження та відновлення водних ресурсів.

Залишити відповідь