Поміркуймо про наслідки спалювання торішньої трави та очерету

розміщено в: Новини | 0

Регіональних офіс водних ресурсів у Хмельницькій області звертається до громадян з проханням не спалювати опале листя, суху траву, очерет та побутове сміття у прибережних захисних смугах річок, ставків, водосховищ, на території торфовищ та меліоративних каналів.

Можна багато аргументів наводити проти безглуздого, незаконного і варварського звичаю палити навесні суху торішню траву, стерню, очерети на берегах водойм. І жодного – «за». 

Гинуть тварини, які не можуть вирватись з вогняного кільця. У палаючих очеретах уже не з’являться на світ із качиних кладок пташенята. Багато тварин, птахів гинуть або змушені мігрувати в інші місця, порушуючи природний баланс. А ящірки, жаби, різноманітні черв’яки, комахи, личинки – хіба вони не мають права жити у цьому світі, виконуючи свою корисну роль у природі?

Знищується насіння однорічних та дворічних трав. Вогонь частково або повністю знищує кореневу систему та гілля багаторічних рослин. Серед знищених видів – багато рідкісних рослин або лікарських трав, рослин-медоносів, чагарників, кущів, які є поживою для звірів та птахів. На згарищі значно збіднюється видовий склад місцевої флори.

Збіднюється склад ґрунту, внаслідок чого погіршується якість ґрунту і знижується родючість. На утворення 1 см родючого шару необхідно близько 100 років. Знищуються корисні мікроорганізми, що населяють ґрунт, які не скоро відновляться у випаленій землі.

Кодексом України про адміністративні правопорушення стаття 771 за самовільне спалювання сухої трави, водно-болотної та іншої природної рослинності, опалого листя передбачено накладення штрафу.

 Звертаємо увагу, згідно ст. 113 Кримінального кодексу України на час воєнного стану спалювання сухої трави, листя чи іншої рослинності може бути кваліфіковано правоохоронними органами як диверсія.

Закликаємо усіх бути екологічно вихованими, дбайливо ставитися до навколишнього середовища та пожежної безпеки.

Залишити відповідь