❗️Гідрометеорологічна ситуація в Хмельницькій області за травень 2019 року❗️

розміщено в: Новини | 0

?Метеорологічна ситуація протягом травня 2019 року в Хмельницькій області була нестійкою і неоднорідною. Особливо слід відмітити першу декаду місяця, другу половину другої декади та першу половину третьої декади травня.

?Протягом даних періодів місяця майже щодня по всій території області спостерігалися опади у вигляді дощів?та злив переважно із грозами⛈.

?У першій декаді травня у північній та центральній частинах області випало біля 50 мм опадів?, що становить 70-80% від місячної норми, в південній частині опадів більше: біля 70 мм (110% місячної норми).

?Протягом другої половини другої декади та першої половини третьої декади опади?були більш рівномірними по території області, сума опадів становила 80-110 мм, а це від 120 до 170% від місячної норми. 

‼️Сумарно за місяць випало 130-180 мм опадів, а це перевищення місячної норми у 2-3 рази.

Внаслідок тривалих опадів в першій декаді місяця на річках області сформувався короткочасний і невисокий дощовий паводок: рівні води піднялися на 0,2 – 0,7 м, на окремих річках спостерігався ріст рівнів 17-28 см за добу. Виходу води на заплаву практично не було☝?

⚠️Друга хвиля опадів була більш тривалою в часі і значнішою за кількістю опадів, відповідно на річках сформувався більш високий дощовий паводок❗️

На переважній більшості річок рівні води піднялися  на 0,4-1,1 м, а в нижній течії р.Смотрич – на 1,8 м. 

⚠️Значний ріст рівнів води р.Смотрич спричинили як зливовий поверхневий стік так і одночасні попуски води із Цибулівського водосховища. На окремих річках ріст рівнів сягав 43-57 см за добу.

Надмірні за кількістю та інтенсивні зливові опади на території області спричиняли негативну дію вод. Переважно, рівень води був у межах русел річок, лише на окремих річках відбувся вихід води на заплаву: ?р.Хомора біля смт Гриців, Шепетівського району, ?р.Ушиця біля с.Кужелева, Дунаєвецького району та с.Зіньків, Віньковецького району, в нижній течії р.Смотрич.

❗️Зливовим паводком, який сформувався на струмку (лівобережна притока р. Яромирка, басейн р. Смотрич) біля с.Нова Гута, Чемеровецького району пошкоджено міст на автодорозі місцевого значення.

❗️На р.Яромирка (басейн р. Смотрич) паводковим стоком зруйнована водоскидна споруда ставка в с. Скипче, Городоцького району.

✅Проводилися заходи щодо безпечного пропуску зливового паводку через водопропускні споруди ставка «Гамарня» в с.Новоселиця, Полонського району та водосховища в с.Цибулівка, Камянець – Подільського району.

❗️Найбільше негативних наслідків спичиняв зливовий стік із поверхні схилів долин річок. 

❗️Схиловим зливовим стоком підтоплено: підвальні приміщення та садиби в м. Полонне; підтоплено підвали та перші поверхи 4 житлових будинків та підвальне приміщення дитячого садка в с. Богданівці, Хмельницького району; підтоплено підвальні приміщення житлових будинків, ЗОШ № 3 та ДНЗ «Сонечко» в м. Старокостянтинів; підтоплено прибудинкові території домогосподарств в м. Деражня.

 ‼️Наслідки підтоплень ліквідовувалися підрозділами ДСНС України у Хмельницькій області, шляхом відкачування води спецзасобами.‼️

✔️Працівники служб водних ресурсів річкових басейнів Дністра, Південного Бугу та суббасейну Прип’яті відслідковували ситуації на водних об’єктах та надавали рекомендації щодо безпечного проходження паводка✔️

Залишити відповідь