❗️Про залягання рівнів грунтових вод на меліорованих землях❗️

розміщено в: Новини | 0

Рівневий режим грунтових вод осушуваних сільськогосподарських угідь області формується під впливом метеорологічних факторів та роботи меліоративної мережі.

?В зв’язку з випаданням інтенсивних атмосферних опадів?на протязі травня місяця, кількість яких перевищувала норму в 2,0-2,8 рази, на осушувальних системах та прилеглих до них територіях, спостерігалось підвищення рівнів грунтових вод (далі-РГВ) на всій території області.  

?В середньому, на різних створах, підйом  РГВ склав: 

☑️в північній та північно-західній частині області (о/с „Хомора”) від 20 до 35см., 

☑️в центральній (Південно-Бузька о/с) 

☑️та південній  частинах від 15 до 40см. ( на деяких свердловинах до 50см). 

?Пік підйому рівнів грунтових вод  прийшовся на середину третьої декади травня, до кінця декади підйом РГВ призупинився та на кінець травня глибина залягання грунтових вод зафіксована в інтервалах: ➖в заплавах річок 0,10-0,65м від поверхні землі, ➖на надзаплавних терасах -0,65-2,20м від поверхні землі.

?Спостереження за рівневим режимом грунтових вод на осушуваних землях виконувались спеціалістами РОВР у Хмельницькій області по 25 спостережувальних свердловинах. ?Періодичність замірів РГВ у відповідності з ВНД 33-5.5-04-98 становила 6 разів на місяць.

?Відповідно до Програми робіт з меліоративного моніторингу на еталонних системах “Хомора”, Шепетівський  район (басейн Припяті) та “Південний Буг”, Летичівський і Хмельницький райони (басейн Південного Бугу) ➖в травні було відібрано  80 проб ґрунтів для визначення вологості грунту та 12 проб поверхневої та підземної води на загальний хімічний аналіз❗️

Залишити відповідь