?Про водогосподарську обстановку на Хмельниччині станом на 07 жовтня 2019 року

розміщено в: Новини | 0

?В басейнах річок області зберігався малозмінний режим осінньої межені з коливаннями рівнів води в межах 1-8 см/добу та утриманням низької водності, що викликано недостатньою кількістю опадів в серпні (опадів випало 20-34,9 мм при  нормі 60-76 мм) та вересні місяці (18,8-37,5 мм при нормі 46-59 мм).

?Річка Південний Буг на території області та її притоки значно зарегульовані водними об’єктами та рибогосподарськими технологічними водоймами. Рівні води на гідропосту «Пирогівці» на протязі першої декади жовтня місяця переважно знижувались і на 07.10.2019 р. рівень становить 226 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см:

?На водогосподарських ділянках суббасейну р. Прип’ять, в межах Хмельниччини, і натомість на середній річці Горинь (гідропост «Ямпіль») також відмічався малозмінний рівень води, який за тиждень у більшій мірі знижувався  і становить 282 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см. 

?Протягом літньо-осіннього періоду у зв’язку з сухою, спекотною погодою відбулось зниженням водності в басейні річки Хомора (права притока р. Случ), що значно впливало на рівні води в ставку «Гамарня» (с. Новоселиця Полонського району) – джерела господарсько-питного водопостачання міста Полонне. Тому задля забезпечення екологічних витрат в р. Хомора та підтримання рівня води в ставку «Гамарня» – джерела госппитного водопостачання м. Полонне, відповідно до встановлених режимів здійснюються попуски води з водних об’єктів розташованих на р.Хомора. 

?На даний час рівень води в ставку «Гамарня» стабілізувався і утримується в межах нормально підпертого рівня 237,62 мБс.

?На лівобережних притоках р. Дністер рівні води близькі до найнижчих меженних значень. Протягом останніх днів відмічалось коливання рівнів води ±1-8 см/добу з перевагою зростання, на деяких річкових ділянках рівні води часом утримувалися без змін.

Слабкі дощі, які випадали наприкінці літа та початку осені, істотних змін у гідрологічний режимі річок області не вносили.

?На даний період розпочався випуск води з рибоводних ставків для облову риби, що буде сприяти підвищенню витрат води на незарегульованих ділянках річок.

?Рівні води в водосховищах малих ГЕС знаходилися на відмітках близьких до НПР, ГЕС працювали на притокових витратах.  

Стан найбільших водосховищ в області:

?Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3) працює за режимами встановленими по бас. р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством 26.10.2019 р., рівень води перебуває на відмітці 265,49 мБс (НПР=265,50 мБс). ГЕС тимчасово не працює, екологічні витрати пропускаються через водоскид.

?Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації. Водосховище наповнене на 76%, рівень води перебуває на відмітці 201,58 мБс (НПР=203,00 мБс). ✔️Зарегульованого об’єму води достатньо для нормальної роботи ВП Хмельницька АЕС.

Аварійних та надзвичайних ситуацій пов’язаних із шкідливою дією вод на поверхневих водних об’єктах не виникало.

Залишити відповідь