?Готуємось до пропуску льодоходу, повені та паводків?

розміщено в: Новини | 0

?За період підготовки до пропуску льодоходу, повені та паводків 2020 року на водних об’єктах, в області проведено ряд організаційних заходів щодо забезпечення безаварійного пропуску льодоходу та високих повеневих та паводкових вод:

В РОВР у Хмельницькій області наказом від 17.01.2020 року № 4 затверджено План дій щодо підготовки і пропуску льодоходу, повені і паводків у 2020 році та персональний склад аналітично-диспетчерського центру, робочої групи АДЦ і відповідальних за підготовку до пропуску льодоходу, повені та паводків на підвідомчих водогосподарських об’єктах.

✔️Протягом виконання підготовчих заходів на підвідомчій міжгосподарській меліоративній мережі каналів обстежено усі гідротехнічні споруди. 

✔️Була здійснена очистка каналів в місцях намулу, проведені доглядові роботи на гідроспорудах. 

✔️Вся міжгосподарська меліоративна мережа (1279 км каналів та 822 ГТС) підготовлена до пропуску високих вод. 

✔️В РОВР у Хмельницькій області створено 3 аварійні бригади та механізований загін чисельністю 28 чоловік, яким додається автотранспорт та відповідні механізми (9 одиниць).

✔️Здійснюються заходи по утворенню та зберіганню аварійного запасу матеріальних ресурсів. 

?При необхідності та в залежності від стану фінансування, аварійний запас матеріалів буде поповнюватись.

?В області відпрацьовано, затверджено облдержадміністрацією 21.01.2020 року і введено в дію регіональний План дій місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо підготовки та пропуску льодоходу, повені та паводків на території Хмельницької області у 2020 році. 

?На виконання зазначеного Плану дій райдержадміністраціями та міськвиконкомами (міст обласного підпорядкування) області розроблені відповідні місцеві комплексні плани дій та проводиться цілий ряд заходів організаційного та практичного характеру щодо мінімізації можливих негативних наслідків проходження льодоходу та весняної повені.

?Щоденно в області здійснюється моніторинг гідрометеорологічної та водогосподарської обстановки.

?На протязі січня місяця на Хмельниччині утримувалась відносно тепла, як для зими, погода, часом з посиленням вітру. Опадів було значно менше норми. Сніговий покрив, який утворився в першій декаді січня місяця, з приходом більш теплої погоди, розтанув. На даний час сніговий покрив відсутній.

?Таким чином в поточному році знов складаються вкрай несприятливі умови для формування стоку річок. Відсутність снігу в холодні періоди, як і в попередні роки, і відповідно невелика весняна повінь від талих вод  не забезпечує в достатній мірі заповнення штучних водойм (їх водообмін) та поповнення запасів води у підземних водоносних горизонтах.

?На даний період на річках зберігався малозмінний режим зимової межені з коливаннями рівнів води ±(1-8 см/добу) в межах їх природних русел.

?На річках невеликі забереги, а на плесових ділянках тонкий льодостав.

?На ставках та водосховищах зберігається суцільний льодостав.

?Регіональним офісом водних ресурсів у Хмельницькій області проводиться інформування населення про водогосподарську обстановку в області, в тому числі через ЗМІ. 

✔️Дані про гідрометеорологічну та водогосподарську обстановку на території Хмельницької області розміщуються на сайті та «Фейсбук» РОВР у Хмельницькій області.

Залишити відповідь