Гідрометеорологічна та водогосподарська обстановка з 22 по 28 березня 2023 року

розміщено в: Інше, Новини | 0

Минулий період відзначався аномально високими, як для початку весни, температурами повітря. Але у зв’язку з переміщенням циклону з південного заходу та пов’язаних з ним активних атмосферних фронтів, впродовж 28 березня на Хмельниччині відбулась різка зміна характеру погоди: спостерігалась хмарна, вітряна погода та відбулось відчутне зниження температури повітря, випадав дощ з переходом у сніг. Внаслідок чого на поверхні ґрунту утворився покрив мокрого снігу шаром 1-5 см. В цілому максимальні та мінімальні значення температури повітря становили: вдень 12°C…19°C тепла, в нічні періоди 11°C тепла…1°C морозу.

На річках відбувалось коливання рівнів води в межах їх русел в залежності від погодних умов. На водних об’єктах льодові явища відсутні.

Згідно з даними водомірних постів, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:
На річці Горинь (в/п Ямпіль), в більшості днів тижня, рівень води залишався без змін, в інші дні відбувались коливання ±(3-5) см/добу. За останню добу рівень підвищився на 2 см/добу і становить 296 см над «0» графіка, при виході води на заплаву 537 см.


Басейн р. Південний Буг:
На р. П.Буг (в/п Пирогівці) протягом тижня спостерігались коливання рівня води з невеликим загальним їх зростанням на 11 см. За останню добу рівень води підвищився на 12 см/добу і становить 234 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см.


Басейн р. Дністер:
На лівобережних притоках р. Дністер відбувалось коливання рівнів води ±(11-5) см/добу, на іншій частині водпостів рівні залишались без змін. За останню добу на вказаних притоках переважно невелике зростання рівнів води на 2-10 см/добу.

Режим роботи найбільших водосховищ


Дані про рівні води найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, Південний Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн м3) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. ГЕС протягом тижня не працювала, припливні води скидаються через водоскид. Рівень води перебуває на відмітці 265,36 мБС (НПР=265,50 мБС). Водосховище поступово наповнюється.

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн м3) працює за спеціальним режимом згідно з правилами експлуатації та дозволу на спеціальне водокористування. Рівень води перебуває на відмітці 202,73 мБС (НПР=203,00 мБС).

– Дністровське водосховище, яке є південною межею території області, працює за режимами встановленими Держводагентством за рекомендацією Міжвідомчої комісії.

Залишити відповідь