Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з 24 лютого по 02 березня 2021 року

розміщено в: Інше | 0

Протягом вказаного періоду на Хмельниччині утримувалась аномально тепла, як для зимового періоду, погода, з невеликими опадами в другій половині тижня. Як наслідок відбувалось поступове підвищення температури повітря, танення снігу, розмерзання ґрунту.

Загалом за звітний період сума опадів склала:

– суббас. Прип’яті (м/ст. Ямпіль – м/ст. Шепетівка) = 4-5,6 мм;

– бас. Південного Бугу (м/ст. Хмельницький)= 4,5 мм;

– бас. Дністра (м/ст. Н.Ушиця – м/ст. К-Подільський) = 3,3-4,7 мм.

На поверхні грунту зберігається шар злежалого, мокрого снігового покриву: до 1-2 см (суббас. Прип’яті),  подекуди залишки снігу (бас. П.Бугу).

В бас. Дністра сніговий покрив відсутній.

Мінімальні та максимальні значення температури повітря, на протязі минулого періоду, у денні години становили  +2,9…+15,1оС, в нічні періоди -3…+2,9оС.

В цілому гідрологічна ситуація на річках області складалась в залежності від погодних умов. За теплої погоди, з початку звітного тижня розпочалось танення снігу та зростання рівнів води на річках області, що можна рахувати початком повені на території Хмельниччини. Загалом, рівні води дуже повільно, але поступово зростали  (за тиждень на 5-21 см), без негативних наслідків. Льодові явища на річках області спостерігались у вигляді осередків крихкого льодоставу та льодоставу з ополонками. Деякі річки, внаслідок потепління, очистились від льоду. Льодоходу не спостерігається.

Згідно даних гідрологічних постів, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (г/п Ямпіль) з початку тижня відмічалось щоденне поступове підвищенням рівня води на 1-3 см та за останню добу тижня рівень залишався без змін.  Повінь проходить в межах русла річки, шкідливої дії вод не відмічалось.  На кінець тижня рівень води становить 300 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см.

Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (г/п Пирогівці) рівнів води повільно зростали з інтенсивністю 2-7 см/добу  і на кінець звітного періоду рівень води становить 239 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см:

Басейн р. Дністер:

На лівобережних притоках р. Дністер повінь розпочалася з 26 лютого поточного року з максимальною інтенсивністю +(7-16) см/добу. Разом з тим 02.03.2021р. на переважній більшості г/постів рівнів води залишались без змін. Зростання рівня відмічалось лише на р.Збруч (г/п Волочиськ) +9 см/добу, на інших відбувався спад. Загалом за тиждень рівні води зросли на 5-18 см, без негативних наслідків.

Гідрохімічна та гідрогеологічна ситуація

РОВР у Хмельницькій області у 2021 році здійснюватиме роботу по веденню діагностичного моніторингу якості  поверхневих водних ресурсів в басейнах річок Дністра (9 створів), Південного Бугу (4 створа) та суббасейні річки Прип’ять (4 створи).

Результати досліджень передаватимуться лабораторією Офісу безпосередньо до БУВРів.

Аналіз  гідрогеологічної  ситуації наведений на основі спостережень  на осушувальних еталонних системах «Хомора» (суббасейн р. Прип’ять) та  Південно-Бузькій  о/с  (басейн р. Південний  Буг). Рівневий режим ґрунтових вод осушуваних угідь області  формувався під впливом метеорологічних факторів та роботи меліоративної мережі.

Глибина залягання ґрунтових вод залишаються в інтервалах: в заплавах річок 0,70-1,40 м від поверхні землі, на надзаплавних терасах  1,40-3,0 м від поверхні землі.

Режим роботи водосховищ

Дані про рівні води  найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, П. Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. ГЕС протягом тижня не працювала. Екологічні витрати пропускаються через водоскид.   Рівень води перебуває на відмітці 265,64 мБс (НПР=265,50 мБс).

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та дозволу на спеціальне водокористування. Відповідно до дозволу на спецводокористування ХАЕС здійснює забір води з р. Горинь для поповнення  водойми-охолоджувача.   Рівень води перебуває на відмітці 202,42 мБс (НПР=203,00 мБс).

– Рівень води Дністровського водосховища,  яке є південною межею території області становить в районі гідропоста с. Устя (Кам’янець-Подільський р-н) 119,59 мБс (НПР 121,00 мБс). При цьому, на водосховищі спостерігалось руйнування льодового покриву, льодохід та утворення заторів льоду з різкими коливаннями рівнів води.

Залишити відповідь