Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з 17 по 23 березня 2021 року

розміщено в: Інше | 0

Початок звітного періоду характеризувався похмурою погодою з помірним вітром та опадами у вигляді мокрого снігу. В подальші дні  Хмельниччина перебувала під впливом області високого тиску: опади майже припинились та посилились нічні морози. Останньої доби сніжило.

Загалом за звітний період сума опадів склала:

– суббас. Прип’яті (м/ст. Ямпіль – м/ст. Шепетівка) = 13,1-15,7 мм;

– бас. Південного Бугу (м/ст. Хмельницький)= 9,5 мм;

– бас. Дністра (м/ст. Н.Ушиця – м/ст. К-Подільський) = 7,8-6,9 мм.

При цьому сума опадів з початку березня місяця дещо перевищила місячну норму опадів  по усіх метеостанціях розташованих на території області.

Мінімальні та максимальні значення температури повітря, на протязі минулого періоду, у денні години становили  +1,1…+6,7оС, в нічні періоди -6,5…+1,9оС.

Внаслідок опадів та танення снігового покриву на річках області проходила хвиля тало-дощового паводку. З 19-20 березня хвиля паводку стабілізувалась і розпочався спад рівнів води. Тало-дощовий паводок пройшов спокійно, без негативних наслідків. Льодові явища на річках області відсутні.

Згідно даних гідрологічних постів, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (г/п Ямпіль), в перший день тижня відмічалось підвищення рівня води на 15 см/добу та з 20.03.2021р. відбувається щодобове зниження рівнів на 4-9 см/добу.  Тало-дощовий паводок проходив у межах русла річки, шкідливої дії вод не відмічалось.  На кінець тижня рівень води становить 307 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см.

Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (г/п Пирогівці) в перші два дні тижня рівні води повільно зростали з інтенсивністю 6-3 см/добу, а вже з 20 березня розпочався спад рівнів з інтенсивністю від 1 до 12 см/добу. На кінець звітного періоду рівень води становить 256 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см:

Басейн р. Дністер:

На лівобережних притоках р. Дністер тало-дощовий паводок був швидкоплинний, проходив спокійно, без негативних наслідків. Більш відчутна паводкова хвиля  проходила на р. Збруч та р. Ушиця з інтенсивністю зростання відповідно 4-5 та 3-15 см/добу. На кінець тижня відбувається поступовий спад рівнів води в річках.

Гідрохімічна (якість води) та гідрогеологічна ситуація

РОВР у Хмельницькій області у 2021 році здійснюватиме роботу по веденню діагностичного моніторингу якості  поверхневих водних ресурсів в басейнах річок Дністра (9 створів), Південного Бугу (4 створа) та суббасейні річки Прип’ять (4 створи).

Результати досліджень передаватимуться лабораторією Офісу безпосередньо до БУВРів.

Аналіз  гідрогеологічної  ситуації наведений на основі спостережень  на осушувальних еталонних системах «Хомора» (суббасейн р. Прип’ять) та  Південно-Бузькій  о/с  (басейн р. Південний  Буг). Рівневий режим ґрунтових вод осушуваних угідь області  формувався під впливом метеорологічних факторів та роботи меліоративної мережі.

Глибина залягання ґрунтових вод в інтервалах:

в заплавах річок 0,80-1,40 м від поверхні землі, на надзаплавних терасах  1,40-3,00 м від поверхні землі.

Режим роботи водосховищ

Рівні води в водосховищах малих ГЕС знаходилися на відмітках близьких до  НПР, гідроелектростанції працювали на притокових витратах. 

Інші малі водосховища працюють за Правилами експлуатації.

 Найбільші водосховища в області:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. ГЕС протягом тижня не працювала. Екологічні витрати пропускаються через водоскид.   Рівень води перебуває на відмітці 265,50 мБс (НПР=265,50 мБс).

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та дозволу на спеціальне водокористування. Відповідно до дозволу на спецводокористування ХАЕС здійснює забір води з р. Горинь для поповнення  водойми-охолоджувача.   Рівень води перебуває на відмітці 202,59 мБс (НПР=203,00 мБс).

– Рівень води Дністровського водосховища,  яке є південною межею території області становить в районі гідропоста с. Устя (Кам’янець-Подільський р-н) 120,83 мБс (НПР 121,00 мБс).

Залишити відповідь