Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з 24 по 30 березня 2021 року

розміщено в: Інше | 0

Минулий тиждень відзначався мінливою погодою: з нічними морозами, часом сонячними днями та дощем і мокрим снігом – на початку та наприкінці звітного періоду.

Загалом за звітний період сума опадів склала:

– суббас. Прип’яті (м/ст. Ямпіль – м/ст. Шепетівка) = 18-11 мм;

– бас. Південного Бугу (м/ст. Хмельницький)= 14,6 мм;

– бас. Дністра (м/ст. Н.Ушиця – м/ст. К-Подільський) = 8-9 мм.

При цьому сума опадів з початку березня місяця перевищила місячну норму опадів  по усіх метеостанціях розташованих на території області і становить 203-184% (суббас. Прип’ять); 226% (бас. П. Бугу); 131-157% (бас Дністра) від норми на березень.

Температура повітря поступово підвищувалась, мінімальні та максимальні значення температури повітря, на протязі минулого періоду, у денні години становили  +2,3…+14оС, в нічні періоди -4,8…+2оС.

Впродовж тижня на річках області відбувався спад хвилі тало-дощового паводку, проте внаслідок інтенсивних опадів (у вигляді дощу та мокрого снігу) з 29.03.2021 р. на річках області відновилась хвиля тало-дощового паводку. Тало-дощовий паводок проходить спокійно, без негативних наслідків.

Згідно даних гідрологічних постів, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (г/п Ямпіль), з початку тижня відмічалось зниження рівня води на 1-3 см/добу та з 30.03.2021р. вже відбувається підвищення рівнів на 6 см/добу. Нова хвиля тало-дощового паводку проходить у межах русла річки, шкідливої дії вод не відмічається.  На кінець тижня рівень води становить 304 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см. Більш інтенсивні підйоми рівнів води та витрати проходять по р. Случ.

Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (г/п Пирогівці) рівні води повільно знижувались з інтенсивністю 1-4 см/добу та вже з 29 березня, після інтенсивних опадів, відбулось зростання рівня на 9 см/добу. На кінець звітного періоду рівень води становить 256 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см:

Басейн р. Дністер:

На лівобережних притоках р. Дністер від початку тижня хвиля тало-дощового паводку поступово йшла на спад. Опади у передостанній день тижня спричинили зростання рівнів води на 1-8 см/добу у межах русел річок. 30.03.2021р. вже спостерігається перевага спаду рівнів води.

Гідрохімічна та гідрогеологічна ситуація

РОВР у Хмельницькій області у 2021 році здійснюватиме роботу по веденню діагностичного моніторингу якості  поверхневих водних ресурсів в басейнах річок Дністра (9 створів), Південного Бугу (4 створа) та суббасейні річки Прип’ять (4 створи).

Результати досліджень передаватимуться лабораторією Офісу безпосередньо до БУВРів.

Аналіз  гідрогеологічної  ситуації наведений на основі спостережень  на осушувальних еталонних системах «Хомора» (суббасейн р. Прип’ять) та  Південно-Бузькій  о/с  (басейн р. Південний  Буг). Рівневий режим ґрунтових вод осушуваних угідь області  формувався під впливом метеорологічних факторів та роботи меліоративної мережі.

Глибина залягання ґрунтових вод в інтервалах:

в заплавах річок 0,40-0,70 м від поверхні землі, на надзаплавних терасах  0,70-2,5 м від поверхні землі.

Режим роботи водосховищ

Дані про рівні води  найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, П. Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. ГЕС протягом тижня не працювала. Екологічні витрати пропускаються через водоскид.   Рівень води перебуває на відмітці 265,55 мБс (НПР=265,50 мБс).

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та дозволу на спеціальне водокористування. Відповідно до дозволу на спецводокористування ХАЕС здійснює забір води з р. Горинь малими насосами, для поповнення  водойми-охолоджувача.   Рівень води перебуває на відмітці 202,61 мБс (НПР=203,00 мБс).

– Рівень води Дністровського водосховища,  яке є південною межею території області становить в районі гідропоста с. Устя (Кам’янець-Подільський р-н) 120,82 мБс (НПР 121,00 мБс).

Залишити відповідь