Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з 23 по 29 червня 2021 року

розміщено в: Інше | 0

Минулий тиждень на Хмельниччині видався спекотним, з опадами посеред тижня та відносно помірним вітром.

Загалом сума опадів, яка була зафіксована метеостанціями за тиждень, склала:

– суббас. Прип’яті (м/ст. Шепетівка – м/ст. Ямпіль) = 5,1-9 мм;

– бас. Південного Бугу (м/ст. Хмельницький)= 2,1 мм;

– бас. Дністра (м/ст. Н.Ушиця – м/ст. К-Подільський) = 0-0 мм.

Мінімальні та максимальні значення температури повітря, на протязі минулого періоду, у денні години становили  22,2…33,0оС, в нічні періоди 12,4…20,4оС тепла.

На річках області відбувається поступове невелике зниження рівнів води та встановлення режимів літньої межені.   Згідно даних гідрологічних постів, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (г/п Ямпіль), рівні води, на протязі тижня, переважно залишались без змін. В останній день тижня рівень води становить 279 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см.

Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (г/п Пирогівці), рівень води стабільно, щоденно знижувався на 1 см/добу. На кінець звітного періоду рівень води становить 225 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см:

Басейн р. Дністер:

На лівобережних притоках р. Дністер, на протязі тижня відбувались коливання рівнів води, або вони  залишались без змін, в залежності від погодних умов (опадів та температури повітря). За останню добу рівні води, в більшості випадків, залишались без змін.

Гідрохімічна та гідрогеологічна ситуація

РОВР у Хмельницькій області у 2021 році здійснюватиме роботу по веденню діагностичного моніторингу якості  поверхневих водних ресурсів в басейнах річок Дністра, Південного Бугу та суббасейні річки Прип’ять.

Результати досліджень передаються лабораторією Офісу безпосередньо до БУВРів.

Аналіз  гідрогеологічної  ситуації наведений на основі спостережень  на осушувальних еталонних системах «Хомора» (суббасейн р. Прип’ять) та  Південно-Бузькій  о/с  (басейн р. Південний  Буг). Рівневий режим ґрунтових вод осушуваних угідь області  формувався під впливом метеорологічних факторів та роботи меліоративної мережі.

Глибина залягання ґрунтових вод в інтервалах:

в заплавах річок 0,7-1,0 м від поверхні землі, на надзаплавних терасах  1,0-3,20 м від поверхні землі.

Режим роботи водосховищ

Дані про рівні води  найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, П. Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. ГЕС протягом тижня не працювала. Екологічні витрати пропускаються через водоскид.   Рівень води перебуває на відмітці 265,52 мБс (НПР=265,50 мБс).

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та  режимами встановленими по басейну р. Прип’ять  за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 202,68 мБс (НПР=203,00 мБс).

– Рівень води Дністровського водосховища,  яке є південною межею території області становить в районі гідропоста с. Устя (Кам’янець-Подільський р-н) 118,75 мБс (НПР 121,00 мБс).

Залишити відповідь