Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановказ 27 квітня по 03 травня 2022 року

розміщено в: Інше | 0

Впродовж минулого звітного періоду спостерігалась більш-менш стабільна весняна погода з невеликими коливаннями температури повітря та часом і місцями з випадінням дрібних дощів. Мінімальні та максимальні значення температури повітря впродовж минулого звітного періоду становили  вдень 12оС…19оС тепла, в нічні періоди 5о.С…7оС тепла.

На річках відмічається стабільний гідрологічний  режим з невеликими коливаннями рівнів води. Згідно даних гідрологічних постів, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (г/п Ямпіль), в переважній більшості днів тижня рівні залишались без змін, або відмічалось невелике їх зниження. 

Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (г/п Пирогівці), відбувалось зниження  рівня води (загалом за тиждень на 10 см). В останній день рівень залишався без змін і становить 230 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см:

Басейн р. Дністер:

На лівобережних (Подільських) притоках Дністра загалом відбувались коливання рівнів води та на деяких водпостах днями рівні залишались без змін.

Гідрохімічна та гідрогеологічна ситуація

Аналіз  гідрогеологічної  ситуації наведений на основі спостережень  на осушувальних еталонних системах «Хомора» (суббасейн р. Прип’ять) та  Південно-Бузькій  о/с  (басейн р. Південний  Буг). Рівневий режим ґрунтових вод осушуваних угідь області  формувався під впливом метеорологічних факторів та роботи меліоративної мережі.

Глибина залягання ґрунтових вод залишається в інтервалах:

в заплавах річок 0,9-1,3 м від поверхні землі, на надзаплавних терасах  1,3-3,2 м від поверхні землі.

Режим роботи водосховищ

Дані про рівні води  найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, П. Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. ГЕС протягом тижня не працювала.   Рівень води перебуває на відмітці 265,52 мБс (НПР=265,50 мБс).

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та  дозволу на спеціальне водокористування. Рівень води перебуває на відмітці 202,85 мБс (НПР=203,00 мБс).

– Дністровське водосховище,  яке є південною межею території області, працює за режимами встановленими Держводагентством за рекомендацією Міжвідомчої комісії.

Залишити відповідь