Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з 05 по 11 квітня 2023 року

розміщено в: Інше, Новини | 0

Минулого звітного періоду погода на Хмельниччині формувалась в залежності від чергового циклону з південного заходу та пов’язаних з ним активних атмосферних фронтів, що призвело до ускладнення погодних умов: випадав значний мокрий сніг та сніг, з поривами вітру до 15-20 м/с. Внаслідок чого 05-07 квітня на поверхні ґрунту утворився нестійкий сніговий покрив шаром:

– суббас. Прип’яті до 5-6 см;

– бас. П. Бугу до 7-8 см;

– бас. Дністра до 5-19 см.

В наступні дні, відбулось підвищення температури повітря, на території області майже щоденно випадали дощі різної інтенсивності, сніг поступово танув і на кінець тижня розтанув повністю. Максимальні та мінімальні значення температури повітря на тижні становили: вдень 1°C…11°C тепла, в нічні періоди 6°C тепла…2°C морозу.

З таненням снігу та випадінням дощів на річках області сформувалась хвиля тало-дощового паводка з підняттям рівнів води в межах русел річок на 25-44 см від попередніх значень, без негативних наслідків. За останні дні звітного періоду рівні води стабілізувались, але після випадіння помірних, місцями сильних дощів передостанньої доби, відновилась хвиля тало-дощового паводка на річках області, з підвищенням рівнів води на 2-7 см/добу в межах русел річок, без негативних наслідків.

Згідно з даними водомірних постів, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (в/п Ямпіль), в більшості днів тижня, відбувалось зростання рівня води за тиждень на 18 см, в межах русла. За останню добу рівень підвищився на 2 см/добу і становить 324 см над «0» графіка, при виході води на заплаву 537 см.

Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (в/п Пирогівці) протягом тижня спостерігались почергове підвищення та спад рівня води з загальним їх зростанням на 44 см. За останню добу рівень води підвищився на 2 см/добу і становить 289 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см.

Басейн р. Дністер:

На лівобережних притоках р. Дністер відбувалось коливання рівнів води з перевагою підвищення внаслідок танення снігу та випадіння дощів, на іншій частині водпостів рівні залишались без змін. За останню добу на вказаних притоках переважно невелике зростання рівнів води на 3-7 см/добу та на деяких водпостах рівні залишались без змін.

Режим роботи найбільших водосховищ

Дані про рівні води найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, Південний Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн м3) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. ГЕС протягом тижня не працювала, припливні води скидаються через водоскид. Рівень води перебуває на відмітці 265,59 мБС (НПР=265,50 мБС). Водосховище поступово наповнюється.

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн м3) працює за спеціальним режимом згідно з правилами експлуатації та дозволу на спеціальне водокористування. Рівень води перебуває на відмітці 202,83 мБС (НПР=203,00 мБС).

– Дністровське водосховище, яке є південною межею території області, працює за режимами встановленими Держводагентством за рекомендацією Міжвідомчої комісії.

Залишити відповідь