Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з 26 квітня по 02 травня 2023 року

розміщено в: Інше, Новини | 0

Впродовж минулого звітного періоду, під впливом холодних повітряних мас з північного заходу, на Хмельниччині припинилися дощі та встановилась суха, вночі прохолодна (до заморозків) погода, з відчутними коливаннями температури повітря протягом доби до 10-12°C. Дрібні дощі випадали лише в перші два дні тижня. Максимальні та мінімальні значення температури повітря на тижні становили: вдень 9°C…15°C тепла, в нічні періоди 2°C…9°C тепла.

На річках області відбувається спад хвилі дощового паводка в межах русел річок.
Згідно з даними водомірних постів Хмельницького ЦГМ, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:
На річці Горинь (в/п Ямпіль), впродовж тижня відбувалось незначне зниження рівня води, в деякі дні рівень залишався без змін. За останню добу рівень залишався без змін і становить 298 см над «0» графіка, при виході води на заплаву 537 см.

Басейн р. Південний Буг:
На р. П.Буг (в/п Пирогівці) протягом тижня переважало зниження рівня води з загальним спадом рівня на 13 см. За останню добу рівень води знизився на 5 см/добу і становить 253 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см.

Басейн р. Дністер:
На лівобережних притоках р. Дністер, впродовж тижня, переважно відбувалось поступове зниження рівнів води, на інших притоках рівні залишались без змін. За останню добу на вказаних притоках відбувається невелике коливання рівнів води в межах ±(7-2) см/добу та на деяких водпостах притоків Дністра рівні залишались без змін.

Режим роботи найбільших водосховищ

Дані про рівні води найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, Південний Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн м3) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,58 мБС (НПР=265,50 мБС).

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн м3) працює за спеціальним режимом згідно з правилами експлуатації та дозволу на спеціальне водокористування. Рівень води перебуває на відмітці 202,86 мБС (НПР=203,00 мБС).

– Дністровське водосховище, яке є південною межею території області, працює за режимами встановленими Держводагентством за рекомендацією Міжвідомчої комісії.

Відповідно до узгодженого Міжвідомчою комісією та затвердженого Держводагентством режиму роботи Дністровського водосховища, з 17.04.2023р. проводиться еколого-репродукційний попуск води з водосховища в пониззя річки Дністер.

Залишити відповідь