Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з  21 по 27 червня 2023 року

розміщено в: Новини | 0

З перших днів вказаного періоду активний циклон з похмурою погодою та дощами поступився теплій погоді, яка відповідала кліматичній літній нормі. На тлі низького тиску та малорухомих атмосферних фронтів часом виникали сприятливі умови для випадання опадів різної інтенсивності. 

Температурний фон був близьким до середніх багаторічних показників, проте в окремі дні, за рахунок щільної хмарності, спостерігався мінімальний прогрів повітря у денний час.  Мінімальні та максимальні значення температури повітря на тижні становили:  вдень 220С…310С тепла, в нічні періоди 140С…190С тепла.

На річках області незначні коливання рівнів води в межах русел річок, з перевагою загального зниження. Згідно даних водомірних постів Хмельницького ЦГМ, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (в/п Ямпіль), впродовж тижня переважало невелике зниження рівня води інтенсивністю 1-2 см/добу та, в більшості днів, рівні залишались без змін. За останню добу рівень залишався без змін і становить 284 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см.

Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (в/п Пирогівці) протягом тижня рівні води переважно знижувались, загалом спад рівня води склав 19 см. За останню добу рівень знизився на 1 см/добу і становить 230 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см.

Басейн р. Дністер:

На лівобережних притоках р. Дністер, впродовж тижня, відбувалось  коливання  рівнів води з загальною перевагою спаду, або на іншій частині водпостів, днями, рівні залишались без змін. За останню добу на вказаних притоках Дністра відбувається невелике зниження рівнів води на 1-2 см/добу та на деяких водпостах рівні залишались без змін.

Дані про рівні води  найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, Південний Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,47 мБС (НПР=265,50 мБС).

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та  дозволу на спеціальне водокористування. Відповідно до дозволу на спецводокористування ХАЕС проводився забір води з р. Горинь для поповнення  водойми-охолоджувача. Рівень води водойми перебуває на відмітці 202,63 мБС (НПР=203,00 мБС).

– Дністровське водосховище,  яке є південною межею території області, працює за режимами встановленими Держводагентством за рекомендацією Міжвідомчої комісії.

Залишити відповідь