Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з 16 по 22 серпня 2023 року

розміщено в: Новини | 0

Минулого періоду всі, без винятку, дні були дуже спекотними та сухими, з мінливою хмарністю і слабким вітром, який часом переходив в штиль.

Мінімальні та максимальні значення температури повітря на тижні становили: вдень 30°С…31°С тепла, в нічні періоди 17°С…20°С тепла.

За даними спостережень водомірних постів облгідрометцентру, рівні води на річках області знаходились в межах русел з незначними добовими коливаннями ±(1-5) см/добу і встановленням рівнів на поверхневих водотоках близьких до меженних, з ознаками пересихання окремих ділянок деяких струмків та потічків. Високі температури повітря, сприяли прогріванню води, інтенсивному розвитку водоростей, інших водних рослин, які зменшують пропускну спроможність русел річок. На окремих ділянках малих річок та на штучних водних об’єктах спостерігається таке явище, як “цвітіння води”, що призводить до погіршення якості поверхневих вод.

Згідно даних водомірних постів Хмельницького ЦГМ, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (в/п Ямпіль) – впродовж тижня, в більшості днів, рівень води залишався без змін, або в інші дні рівень дещо знижувався. Загалом зниження рівня води за тиждень склало 4 см.

За останню добу рівень залишався без змін і становить 289 см «0» графіка, при виході води на заплаву 537 см.

Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (в/п Пирогівці) – впродовж тижня, переважав спад рівня води з загальним зниження рівня води за тиждень на 4 см.

За останню добу рівень залишався без змін і становить 191 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см.

Басейн р. Дністер:

На лівобережних притоках р. Дністер встановились меженні рівні води та відбувалось їх коливання, з невеликою перевагою спаду, або на іншій частині водомірних постів, днями, рівні залишались без змін. За останню добу на переважній частині притоків Дністра відбуваються невеликі коливання рівнів води ±(3-4) см/добу та на деяких в/п рівні залишались без змін.

Дані про рівні води найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, Південний Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3, бас. Південного Бугу) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,35 м БС (НПР=265,50 м БС).

Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3, суббас. Прип’яті) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та дозволу на спеціальне водокористування. Рівень води водойми перебуває на відмітці 202,38 м БС (НПР=203,00 м БС).

Дністровське водосховище (бас. Дністра), яке є південною межею території області, працює за режимами встановленими Держводагентством за рекомендацією Міжвідомчої комісії.

Залишити відповідь