Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з  11 по 17 жовтня 2023 року

розміщено в: Новини | 0

Після відносно сильного похолодання та перших заморозків, на Хмельниччині становила гарна погода, — і в деякі дні повітря прогрівалося до понад 22 градусів за Цельсієм (у суботу, 14 жовтня, був день пікового потепління), а вже з неділі холодний атмосферний фронт приніс різке зниження температури повітря, дощі та рвучкий вітер і хоча поки що без заморозків.

Температура повітря впродовж вказаного періоду перебувала в межах  00С…+220С.

На річках, які протікають на території області, триває літньо-осіння межень. Згідно встановлених режимів роботи на деяких рибоводних ставків та рибогосподарських технологічних водойм здійснюється випуск води для проведення облову риби, що наразі сприятиме поліпшенню санітарно-екологічного стану річок в період межені.

За даними спостережень водомірних постів облгідрометцентру, рівні води на річках області знаходились в межах русел з невеликими добовими коливаннями.

Згідно даних водомірних постів Хмельницького ЦГМ, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (в/п Ямпіль) – в більшості днів впродовж тижня відбувалось поступове невелике зниження рівня води. Загальна зміна рівня за звітний період дорівнювала  -4 см. За останню добу рівень залишився незмінним і становить 286 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см.

Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (в/п Пирогівці) – впродовж звітного тижня, за більшостю вимірювань, рівень води залишався без змін. Проте за останні дні відмічається підвищення рівня внаслідок випуску води з ставків та проходженням дощів. Загальна зміна рівня за звітний період дорівнювала  +12 см. За останню добу рівень підвищився на 4 см/добу і становить 206 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см.

Басейн р. Дністер:

На водомірних постах лівобережних притоків р. Дністер відбувалось незначне їх коливання з максимальною інтенсивністю ±(12-3) см/добу, або на деяких водомірних постах, днями, рівні залишались без змін. За останню добу відмічались невеликі коливання рівнів ±(1-2) см/добу та на деяких в/п рівні води залишались без змін.

Дані про рівні води  найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, Південний Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3, бас. Південного Бугу) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,42 м БС (НПР=265,50 м БС).

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3, суббас. Прип’яті) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та  дозволу на спеціальне водокористування. Рівень води водойми перебуває на відмітці 202,12 м БС (НПР=203,00 м БС).

– Дністровське водосховище (бас. Дністра),  яке є південною межею території області, працює за режимами встановленими Держводагентством за рекомендацією Міжвідомчої комісії.

Залишити відповідь