Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з 18 по 24 жовтня 2023 року

розміщено в: Новини | 0

Впродовж перших декількох днів вказаного періоду, через панування та вплив антициклону, на Хмельниччині було без опадів, прохолодно, з невеликими заморозками вранці. Далі відбулась зміна синоптичної ситуації: з 20-го жовтня атмосферний фронт приніс дощі різної інтенсивності та прийшло потепління, – це відбулось внаслідок активного надходження повітряних мас із південної Європи, яке забезпечувало досить-таки високу температуру повітря. упродовж другої половини звітного періоду. Температура повітря впродовж тижня перебувала в межах від -1 ° С… до +24 ° С.

На річках, які протікають на території області, відбувалось коливання рівнів води в межах їх русел в залежності від погодних умов та випуск води з деяких рибоводних ставків та рибогосподарських технологічних водойм згідно встановлених режимів роботи, для проведення облову риби.

За даними спостережень водомірних постів облгідрометцентру, рівні води на річках області знаходились в межах русел з невеликими добовими коливаннями.

Згідно даних водомірних постів Хмельницького ЦГМ, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

🔹Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (в/п Ямпіль) – в більшості днів впродовж тижня переважало невелике поступове підвищення рівня води. Загальна зміна рівня за звітний період дорівнювала +9 см.

За останню добу рівень знизився на 1 см/добу і становить 285 см над «0» графіка, при виході води на заплаву 537 см.

🔹Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (в/п Пирогівці) – впродовж звітного тижня, за переважній більшості вимірювань, рівень зростав внаслідок випуску води з ставків та проходженням дощів. Загалом з початку звітного періоду рівень води зріс на 13 см. За останню добу рівень залишався без змін і становить 219 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см.

🔹Басейн р. Дністер:

На водомірних постах лівобережних притоків р. Дністер відбувалось незначне їх коливання з максимальною інтенсивністю ±(1-5) см/добу, або на деяких водомірних постах, днями, рівні залишались без змін. За останню добу рівні, в більшості випадків, підвищувались на 2-5 см/добу та на інших в/п відбувалось незначне їх зниження на понад 1 см/добу.

Дані про рівні води найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, Південний Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

–Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3, бас. Південного Бугу) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,44 м БС (НПР=265,50 м БС).

–Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3, суббас. Прип’яті) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та дозволу на спеціальне водокористування. Рівень води водойми перебуває на відмітці 202,10 м БС (НПР=203,00 м БС).

–Дністровське водосховище (бас. Дністра), яке є південною межею території області, працює за режимами встановленими Держводагентством за рекомендацією Міжвідомчої комісії.

Залишити відповідь