Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з  22 по 28 листопада 2023 року

розміщено в: Новини | 0

Минулого періоду циклонічна діяльність сприяла підвищенню температури повітря на Хмельниччині до невеликих «плюсів». Натомість в останні дні інформаційного тижня відбулось суттєве погіршення синоптичної ситуації: відмічалась негода з сніговими опадами, хуртовиною, ожеледицею та ще й сильним вітром – до штормових поривів.  

Внаслідок опадів на території області утворився сніговий покрив шаром понад 1-8 см.

Температура повітря перебувала в межах від 40С тепла до 60С морозу.

На річках, які протікають на території області, відбувалось коливання рівнів води в межах їх русел в залежності від погодних умов. На водних об’єктах спостерігаються первинні льодові явища у вигляді сала, заберегів та шуги.

Згідно даних водомірних постів Хмельницького ЦГМ, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (в/п Ямпіль) –впродовж тижня відбувались незначні коливання рівня води без істотної загальної зміни рівня. За останню добу рівень знизився на 1 см/добу і становить 281 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см.

Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (в/п Пирогівці) – відбувались коливання рівня води ±(1-2) см/добу, Загальна зміна рівня за звітний період незначна і дорівнювала -3 см.  За останню добу рівень знизився на 1 см/добу і становить 205 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см.

Басейн р. Дністер:

На водомірних постах лівобережних притоків р. Дністер відбувалось коливання рівнів води ±(5-10) см/добу та на деяких водомірних постах, днями, рівні залишались без змін. За останню добу, на більшості водпостів відбувались коливання рівнів ±(1-10) см/добу, та на деяких в/п рівні залишались без змін.

Дані про рівні води  найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, Південний Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3, бас. Південного Бугу) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,49 м БС (НПР=265,50 м БС).

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3, суббас. Прип’яті) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та  дозволу на спеціальне водокористування. Рівень води водойми перебуває на відмітці 202,25 м БС (НПР=203,00 м БС).

– Дністровське водосховище (бас. Дністра),  яке є південною межею території області, працює за режимами встановленими Держводагентством за рекомендацією Міжвідомчої комісії.

Залишити відповідь