Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з   29 листопада по 05 грудня 2023 року

розміщено в: Новини | 0

У зв’язку з переважанням циклонічної діяльності наприкінці листопада та на початку грудня, через проходження атмосферних фронтів, на Хмельниччині спостерігався нестійкий характер погоди зі снігом, поривчастим вітром та контрастами температури повітря (морозна погода періодично змінювалась відлигою). В останні дні інформаційного періоду переважає поле підвищеного тиску, що забезпечує на території області морозну, без опадів погоду.

Внаслідок опадів на території області утворився та зберігається сніговий покрив шаром понад 1-13 см. в тому числі:

  • суббас. Прип’яті ⁓ 12-13 см;
  • бас П.Бугу ⁓ 10-12 см;
  • бас. Дністра ⁓ 1-9 см.

Температура повітря перебувала в межахвід 10С тепла до 100С морозу.

На річках, які протікають на території області, відбувалось коливання рівнів води в межах їх русел в залежності від погодних умов. За від’ємної температури повітря на водних об’єктах забереги, льодостав з ополонками та на штучних водних об’єктах суцільний льодостав.

Згідно даних водомірних постів Хмельницького ЦГМ, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (в/п Ямпіль) –впродовж тижня відбувались незначні коливання рівня води з перевагою невеликого спаду рівня. Загальна зміна рівня за звітний період дорівнювала  -4 см. За останню добу рівень залишався без змін і становить 277 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см.

Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (в/п Пирогівці) – відбувались коливання рівня води ±(2-8) см/добу без істотної загальної зміни рівня на кінець звітного тижня, За останню добу рівень залишався без змін і становить 204 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см.

Басейн р. Дністер:

На водомірних постах лівобережних притоків р. Дністер відбувалось коливання рівнів води ±(1-8) см/добу та на деяких водомірних постах, днями, рівні залишались без змін. За останню добу, на  більшості водпостів невелике зниження рівнів води на 1-15 см/добу та на інших рівні залишались без змін.

Дані про рівні води  найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, Південний Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3, бас. Південного Бугу) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,53 м БС (НПР=265,50 м БС).

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3, суббас. Прип’яті) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та  дозволу на спеціальне водокористування. Рівень води водойми перебуває на відмітці 202,24 м БС (НПР=203,00 м БС).

– Дністровське водосховище (бас. Дністра),  яке є південною межею території області, працює за режимами встановленими Держводагентством за рекомендацією Міжвідомчої комісії.

Залишити відповідь