Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з   06 по 12 грудня 2023 року

розміщено в: Новини | 0

Впродовж минулого інформаційного періоду під впливом поля підвищеного тиску та надходженням східних холодних повітряних мас, на Хмельниччині відмічалась морозна, з помірним вітром, без істотних опадів погода. В останні дні, після надходженням вологого повітря, відмічались слабкі тумани, паморозь та часом  випадав мокрий сніг та дрібний дощ. На території області зберігається сніговий покрив шаром понад 1-12 см. в тому числі:

  • суббас. Прип’яті ⁓ 11-12 см;
  • бас П.Бугу ⁓ 7-10 см;
  • бас. Дністра ⁓ 1-7 см.

Температура повітря перебувала в межах від 00С до 60С морозу.

На річках, які протікають на території області, відбувалось коливання рівнів води в межах їх русел в залежності від погодних умов. За від’ємної температури повітря на річках забереги, льодостав з ополонками, тонкий лід. На водотоках з повільною течією та на штучних водних об’єктах суцільний льодостав.

Згідно даних водомірних постів Хмельницького ЦГМ, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (в/п Ямпіль) –впродовж тижня рівні води переважно залишався без змін та без істотної загальної  зміни рівня за звітний період. За останню добу рівень залишався без змін і становить 277 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см.

Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (в/п Пирогівці) – в більшості днів рівень води залишався без змін та в інші відмічалось зниження рівня інтенсивністю 1 см/добу. Загалом за тиждень рівень знизився на 3 см. За останню добу рівень знизився на 1 см/добу і становить 201 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см.

Басейн р. Дністер:

На водомірних постах лівобережних притоків р. Дністер відбувалось коливання рівнів води ±(3-6) см/добу з перевагою спаду та на деяких водомірних постах, днями, рівні залишались без змін. За останню добу, на  більшості водпостів незначні коливання рівнів води та на інших рівні залишались без змін.

Дані про рівні води  найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, Південний Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3, бас. Південного Бугу) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,54 м БС (НПР=265,50 м БС).

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3, суббас. Прип’яті) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та  дозволу на спеціальне водокористування. Рівень води водойми перебуває на відмітці 202,23 м БС (НПР=203,00 м БС).

– Дністровське водосховище (бас. Дністра),  яке є південною межею території області, працює за режимами встановленими Держводагентством за рекомендацією Міжвідомчої комісії.

Залишити відповідь