Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з 13 по 19 грудня 2023 року

розміщено в: Новини | 0

Минулого періоду, внаслідок інтенсивного перенесення повітряних мас атлантичного походження, на Хмельниччині, після морозної погоди, спостерігається відлига до значень температури повітря вище 0°С, яка супроводжувалась невеликими опадами переважно у вигляді дощу та дощу з мокрим снігом.

На території області сніговий покрив, який на початок інформаційного періоду становив понад 1-10 см, розтанув і вже на кінець періоду сніг залишається лише в північно-східній частині області шаром до 1-2 см.

Температура повітря перебувала в межах від  30С морозу до 60С тепла.

На річках, які протікають на території області, з таненням снігу та опадами відмічались невеликі підвищення рівнів води в межах русел річок та відбулось формування невеликої хвилі тало-дощового паводку, яка проходить без виходу води на заплави річок та негативних наслідків. На ділянках річок з повільною течією та на штучних водних об’єктах  зберігається крихкий льодостав вкритий шаром мокрого снігу та води.

Згідно даних водомірних постів Хмельницького ЦГМ, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (в/п Ямпіль) – впродовж тижня рівень води переважно зростав інтенсивністю 1-5 см/добу. Загальна зміна рівня за звітний період дорівнює +10 см. За останню добу рівень підвищився на 5 см/добу і становить 286 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см.

Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (в/п Пирогівці) – в більшості днів рівень води поступово підвищувався інтенсивністю 1-5 см/добу. Загалом за тиждень рівень зріс на 10 см. За останню добу рівень залишався без змін і становить 211 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см.

Басейн р. Дністер:

На водомірних постах лівобережних притоків р. Дністер відбувалось коливання рівнів води ±(1-6) см/добу з перевагою зростання та на деяких водомірних постах, днями, рівні залишались без змін. За останню добу, на  більшості водпостів незначний спад рівнів води на 2-6 см/добу та на деяких в/п рівні залишались без змін.

Дані про рівні води  найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, Південний Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3, бас. Південного Бугу) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,50 м БС (НПР=265,50 м БС).

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3, суббас. Прип’яті) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та  дозволу на спеціальне водокористування. Рівень води водойми перебуває на відмітці 202,23 м БС (НПР=203,00 м БС).

– Дністровське водосховище (бас. Дністра),  яке є південною межею території області, працює за режимами встановленими Держводагентством за рекомендацією Міжвідомчої комісії.

Залишити відповідь