Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з 27 грудня 2023 року по 02 січня 2024 року

розміщено в: Новини | 0

Впродовж минулого періоду на Хмельниччині спостерігалась аномально тепла погода, що зумовлюється переміщенням теплих повітряних мас, які приходять з Середземного моря, або з Атлантики. Місцями по території області випадали опади у вигляді дрібного дощу, днями часом було вітряно, з поривами вітру до 15-20 м/с. Сніговий покрив на території області відсутній.

Температура повітря перебувала в межах від  10С морозу до 100С тепла.

На річках, які протікають на території області, спостерігаються низькі рівні води з ознаками встановлення рівнів зимової межені. На штучних водних об’єктах подекуди зберігаються залишки крихкого льодоставу.

Згідно даних водомірних постів Хмельницького ЦГМ, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (в/п Ямпіль) – впродовж тижня відмічалось зниження рівня води, або днями рівень води залишався без змін. Загальна зміна рівня за звітний період дорівнює -4 см. За останню добу рівень залишався без змін і становить 278 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см.

Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (в/п Пирогівці) – в переважній більшості днів звітного періоду рівень води залишався без змін, або в інші дні знижувався. Загалом, за тиждень, рівень води знизився на 7 см. За останню добу рівень знизився на 5 см/добу і становить 204 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см.

Басейн р. Дністер:

На водомірних постах лівобережних притоків р. Дністер відбувались незначні коливання рівнів води ±(1-3) см/добу з перевагою зниження та на деяких водомірних постах, днями, рівні залишались без змін. За останню добу, на  більшості водпостів, рівні залишались без змін та на інших в/п рівні води знизились на 1-2 см/добу.

Дані про рівні води  найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, Південний Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3, бас. Південного Бугу) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,60 м БС (НПР=265,50 м БС).

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3, суббас. Прип’яті) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та  дозволу на спеціальне водокористування. Відповідно до дозволу на спецводокористування ХАЕС здійснюється забір води з р. Горинь для поповнення  водойми-охолоджувача. Рівень води водойми перебуває на відмітці 202,33 м БС (НПР=203,00 м БС).

– Дністровське водосховище (бас. Дністра),  яке є південною межею території області, працює за режимами встановленими Держводагентством за рекомендацією Міжвідомчої комісії.

Залишити відповідь