Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановказ 03 по 09 січня 2024 року

розміщено в: Новини | 0

Після тривалої теплої погоди потужна південна циклонічна система та вторгнення холодного арктичного повітря зумовили ускладнення погодних умов на Хмельниччині: з 7 січня випадав сніг, місцями хуртовини, на дорогах ожеледиця та снігові замети, відбулось суттєве зниження температура повітря. Внаслідок опадів на території області утворився і утримується сніговий покрив шаром 6-13 см, а саме:

  • суббас. Прип’яті = 6-12 см;
  • бас П.Бугу = 12-13 см;
  • бас. Дністра = 8-13 см.
    Температура повітря перебувала в межах від 7°С тепла до 20°С морозу.
    На річках, які протікають на території області, відбувалось коливання рівнів води в межах русел річок. На водних об’єктах відновились процеси льодоутворення.
  • Згідно даних водомірних постів Хмельницького ЦГМ, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:
    Суббасейн р. Прип’ять:
    На річці Горинь (в/п Ямпіль) – впродовж тижня, після нетривалого підвищення рівня води внаслідок дощів, відмічається їх незначне зниження. Загальна зміна рівня за звітний період незначна і дорівнює +2 см. За останню добу рівень знизився на 1 см/добу і становить 280 см над «0» графіка, при виході води на заплаву 537 см.
    Басейн р. Південний Буг:
    На р. П.Буг (в/п Пирогівці) – в переважній більшості днів звітного періоду рівень води зростав, або днями залишався без змін. Загалом, за тиждень, рівень води підвищився на 33 см. За останню добу рівень залишався без змін і становить 237 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см.
    Басейн р. Дністер:
    На водомірних постах лівобережних притоків р.Дністер відбувались невеликі коливання рівнів води інтенсивністю ±(1-7) см/добу, та на деяких водомірних постах, днями, рівні залишались без змін. За останню добу, на більшості водпостів, відмічається коливання рівнів інтенсивністю 1-2 см/добу та на інших в/п рівні води залишались без змін.

    Дані про рівні води найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, Південний Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:
  • Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3, бас. Південного Бугу) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,61 м БС (НПР=265,50 м БС).
  • Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3, суббас. Прип’яті) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та дозволу на спеціальне водокористування. Відповідно до дозволу на спецводокористування ХАЕС здійснюється забір води з р. Горинь для поповнення водойми-охолоджувача. Рівень води водойми перебуває на відмітці 202,39 м БС (НПР=203,00 м БС).
  • Дністровське водосховище (бас. Дністра), яке є південною межею території області, працює за режимами встановленими Держводагентством за рекомендацією Міжвідомчої комісії.

Залишити відповідь