Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з 24 по 30 січня 2024 року

розміщено в: Новини | 0

Вказаний період починався з відлигами, погода здебільшого була теплою, з опадами і туманами – на кшталт «європейської» зими. Проте потепління пробуло недовго. З понеділка антициклон Enno приніс сухі, без опадів дні та свіжу, морозну погоду. Сніговий покрив на території області частково танув, поповнювався, ущільнився і становить  1-5 см, а саме:

  • суббас. Прип’яті = 2-4 см;
  • бас П.Бугу = 5-4 см;
  • бас. Дністра = 3-0 см.

Запаси води в снігу значно нижче норми.

Температура повітря перебувала в межах від  30С тепла до 60С морозу.

На річках, які протікають на території області, відбуваються невеликі коливання рівнів води в межах русел річок, з перевагою зростання внаслідок відлиги та опадів. На штучних водних об’єктах – суцільний льодостав вкритий шаром снігу; на  річках – залишкові забереги та забереги малої інтенсивності. або неповний льодостав з ополонками і закраїнами.

Згідно даних водомірних постів Хмельницького ЦГМ, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (в/п Ямпіль) – впродовж тижня переважало поступове зростання рівня води. Загалом зростання рівня води  за вказаний період становить +12 см. За останню добу рівень знизився на 1 см/добу і становить 287 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см.

Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (в/п Пирогівці) – в більшості днів звітного періоду відмічались коливання рівня води з перевагою зростання. Таким чином, за тиждень, рівень води зріс на 12 см. За останню добу рівень залишався без змін і становить 222 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см.

Басейн р. Дністер:

На водомірних постах лівобережних притоків р.Дністер відбувались коливання рівнів води в межах русел річок інтенсивністю ±(1-14) см/добу та на деяких водомірних постах, днями, рівні залишались без змін. За останню добу, на  більшості водпостів, відмічається незначне зниження рівнів  на 1-2 см/добу та на деяких в/п рівні залишались без змін.

Дані про рівні води  найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, Південний Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3, бас. Південного Бугу) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,62 м БС (НПР=265,50 м БС).

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3, суббас. Прип’яті) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та  дозволу на спеціальне водокористування. Відповідно до дозволу на спецводокористування ХАЕС здійснюється забір води з р. Горинь малим насосом, для поповнення  водойми-охолоджувача. Рівень води водойми перебуває на відмітці 202,49 м БС (НПР=203,00 м БС).

– Дністровське водосховище (бас. Дністра),  яке є південною межею території області, працює за режимами встановленими Держводагентством за рекомендацією Міжвідомчої комісії.

Залишити відповідь