Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з 13 по 19 березня 2024 року

розміщено в: Новини | 0

Минулого періоду циклон з південного заходу Європи та його атмосферні фронти принесли на Хмельниччину дощі та мокрий сніг, було хмарно, вітряно й прохолодно. Втім у вихідний суботній день – тепло і сонячно. Останньої доби сніжило, внаслідок чого в центральній та північній частині території області утворився сніговий покрив шаром понад 1-3 см.

Температура повітря у звітному періоді перебувала в межах від  110С тепла до 10С морозу.

На річках, які протікають на території області, утримувався малозмінний рівневий режим з невеликими коливаннями рівнів води в межах їх русел.  Згідно даних водомірних постів Хмельницького ЦГМ, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (в/п Ямпіль) – впродовж тижня, в більшості днів, рівень води залишався без змін та в інші дні спостерігалось їх невелике підвищення на 1-2 см/добу, при цьому загальна зміна рівень води за тиждень дорівнює +3 см.  За останню добу рівень залишався без змін і становить 289 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см.

Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (в/п Пирогівці) – впродовж звітного періоду відбувались коливання рівнів води інтенсивністю ±(4-2) см/добу, з незначною перевагою зростання (+2 см), та в деякі дні рівні залишались без змін.  За останню добу рівень води знизився на 2 см/добу і становить 225 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см.

Басейн р. Дністер:

На водомірних постах лівобережних притоків річки Дністер відбувались коливання рівнів води в межах ±(1-8) см/добу та на деяких водомірних постах, днями, рівні залишались без змін. За останню добу, за данними водпостів, відбувалось коливання рівнів води ±(1-2) см/добу та на деяких водних постах рівні залишались без змін.

Дані про рівні води  найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, Південний Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3, бас. Південного Бугу) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,62 м БС (НПР=265,50 м БС).

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3, суббас. Прип’яті) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та  дозволу на спеціальне водокористування. Рівень води водойми перебуває на відмітці 202,66 м БС (НПР=203,00 м БС).

– Дністровське водосховище (бас. Дністра),  яке є південною межею території області, працює за режимами встановленими Держводагентством за рекомендацією Міжвідомчої комісії. Рівень води в районі с. Жванець Кам’янець-Подільського району перебуває на відмітці 119,61 м БС (НПР=121,00 м БС).

Залишити відповідь