Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з 10 по 16 квітня 2024 року

розміщено в: Новини | 0

Вищевказаний період почався з сухою і теплою погодою та досить високою середньодобовою температурою повітря, яку забезпечував антициклон Peter. Втім, як компенсацію за недопущення опадів, дії антициклону призвели до зниження температури повітря на декілька градусів. А вже новий календарний тиждень розпочався з нестійких погодних умов та дощів, місцями сильних та з грозами.
Температура повітря у звітному періоді перебувала в межах 9°С…23°С тепла.

На річках, які протікають на території області, утримувався малозмінний рівневий режим з коливаннями рівнів води в межах їх природних русел. Після проходження інтенсивних опадів на річках спостерігається невелике зростання рівнів води.

Згідно даних водомірних постів Хмельницького ЦГМ, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна:

🔹Суббасейн р. Прип’ять:
На річці Горинь (в/п Ямпіль) – впродовж тижня рівень води переважно знижувався на 1-2 см/добу, або в інші дні залишався без змін. За останню добу підвищився на 1 см/добу і становить 286 см над «0» графіка, при виході води на заплаву 537 см. На загал зміна рівня води за тиждень становить -4 см.

🔹Басейн р. Південний Буг:
На р. П.Буг (в/п Пирогівці) – впродовж звітного періоду рівень води, в більшості випадків, знижувався на 1-4 см/добу, або в інші дні рівень залишався без змін. За останню добу рівень води підвищився на 13 см/добу і становить 225 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см. Загалом за звітний тиждень рівень води підвищився на 8 см.

🔹Басейн р. Дністер:
На водомірних постах лівобережних притоків річки Дністер відбувались коливання рівнів води в межах ±(2-4) см/добу, з перевагою зниження, та на деяких водомірних постах, днями, рівні залишались без змін. Після інтенсивних опадів впродовж останньої доби рівні води, в більшості випадків, зросли на 2-4 см/добу та на деяких водних постах рівні залишались без змін, або дещо знизились.

Дані про рівні води найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, Південний Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

📌 Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3, бас. Південного Бугу) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,52 м БС (НПР=265,50 м БС).

📌 Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3, суббас. Прип’яті) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та дозволу на спеціальне водокористування. Відповідно до дозволу на спецводокористування ХАЕС проводився забір води з р. Горинь для поповнення водойми-охолоджувача. Рівень води перебуває на відмітці 202,69 м БС (НПР=203,00 м БС).

📌 Дністровське водосховище (бас. Дністра), яке є південною межею території області, працює за режимами встановленими Держводагентством за рекомендацією Міжвідомчої комісії. Рівень води в районі с. Жванець Кам’янець-Подільського району перебуває на відмітці 120,90 м БС (НПР=121,00 м БС).

Залишити відповідь