Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з 22 по 28 січня 2020 року

розміщено в: Інше | 0

Протягом минулого тижня на Хмельниччині характер погоди не змінився, нічні заморозки змінювались на плюсові денні температури повітря. Істотних опадів не відмічалось. Температура повітря вдень коливалась в межах +7,6…+0,3° С, а в нічні часи від -0,5° до  -8°С. 

Сума опадів за звітний тиждень становить: 

– бас. Дністра = 0,6-07 мм; 

– бас. Південного Бугу = 0,5 мм; 

– суббас. Прип’яті = 0,3-04 мм.

На річках зберігався режим зимової межені з невеликими добовими коливаннями рівнів води, або  утриманням рівнів води без змін на іншій частині річок області. На штучних водоймах та плесових ділянках річок спостерігається льодостав. На  ділянках річок із повільною течією забереги, або тонкий лід з ополонками.

Згідно даних гідрологічних постів, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна (додаток 1):

Басейн р. Дністер:

На лівобережних притоках р. Дністер протягом тижня відмічались максимальні добові коливання  рівнів води від -6 до +4 см, в межах природних русел. Дані про зміни рівнів на гідропостах за тиждень наведені в додатку 1.

Басейн р. Південний Буг:

Переважно рівні води (г/п Пирогівці) протягом тижня коливались в межах +2, -1 см/добу  і на кінець звітного періоді рівень становить 207 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см:

Суббасейн р. Прип’ять: 

На річці Горинь (г/п Ямпіль) рівень води за тиждень знизився на 2 см/добу і становить 280 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см.

Гідрохімічна (якість води) та гідрогеологічна ситуація

Для оцінки стану поверхневих вод, а також ґрунтів на меліорованих землях Хмельницької області, лабораторією моніторингу вод та ґрунтів РОВР у Хмельницькій області здійснювалась робота по веденню державного моніторингу якості  поверхневих водних ресурсів і еколого-меліоративного моніторингу вод та ґрунтів на  осушувальних системах.

Виконання програми гідрохімічного контролю поверхневих вод  у 2020 році проводиться щомісячно згідно наказу Держводагентства від 10.01.2020 р. № 21,  в створах: 

– р. Случ (суббасейн р. Прип’ять) у с. Чернелівка Красилівського р-ну (зона впливу на водозабір підземних вод для м. Хмельницького); 

– р. Хомора (суббасейн р. Прип’ять) в зоні поверхневого водозабору  для водопостачання м. Полонне. 

Результати досліджень надаються лабораторією Офісу безпосередньо до БУВР р. Прип’ять.

Аналіз  гідрогеологічної  ситуації наведений на основі спостережень  на осушувальних еталонних системах „Хомора” (суббасейн р. Прип’ять) та  Південно-Бузькій  о/с  (басейн р. Південний  Буг). Рівневий режим ґрунтових вод осушуваних угідь області  формувався під впливом метеорологічних факторів та роботи меліоративної мережі.

Протягом минулого тижня, рівні ґрунтових практично не змінились. Глибина залягання ґрунтових вод залишались в інтервалах: в заплавах річок 0,70-1,30 м від поверхні землі, на надзаплавних терасах  1,30-3,40 м від поверхні землі.

Режим роботи ГЕС на водосховищах

Рівні води в водосховищах малих ГЕС знаходилися на відмітках близьких до  НПР, гідроелектростанції працювали на притокових витратах (додаток 2).  

Інші малі водосховища працюють за Правилами експлуатації.

Найбільші водосховища в області:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,55 мБс (НПР=265,50 мБс). ГЕС протягом тижня не працювала. Екологічні витрати пропускаються через водоскид.  

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації, рівень води перебуває на відмітці 201,65 мБс (НПР=203,00 мБс). 

– Рівень води Дністровського водосховища,  яке є південною межею території області на ранок 21 січня становить в районі гідропоста с. Устя (Кам’янець-Подільський р-н) 115,29 мБс (НПР 121,00 мБс). 

Залишити відповідь