Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з 25 по 31 березня 2020 року

розміщено в: Інше | 0

Протягом  минулого тижня на Хмельниччині тепла весняна погода поступово змінилась на прохолодну, з нічними морозами, погоду.  Протягом цього періоду максимальні значення температури повітря вдень сягали 17…18° тепла (29, 30 березня), а на початку та наприкінці тижня мінімальна температура в нічні часи дорівнювала 6…7,6°С морозу (25 та 31 березня). За останню добу по території області випадали короткочасні опади. На півночі бласті утворився сніговий покрив шаром понад 2 см.

Сума опадів за звітний тиждень становить:

– бас. Дністра = 0-0,3 мм;

– бас. Південного Бугу = 0,5 мм;

– суббас. Прип’яті = 2,8-0,5 мм.

На річках області спостерігається  стабільний режим з  незначним добовим коливанням рівнів води, які проходять у межах їх русел. Льодові явища на річках відсутні. На ставках відновлюється льодовий покрив.

Басейн р. Дністер:

На лівобережних притоках р. Дністер протягом тижня відмічались максимальні добові коливання  рівнів води від -4 до +6 см, в межах природних русел із перевагою до зниження. Дані про зміни рівнів на гідропостах за тиждень наведені в додатку 1.

Басейн р. Південний Буг:

Рівні води (г/п Пирогівці) протягом тижня переважно коливались в межах ±(1-2) см/добу  і на кінець звітного періоду рівень становить 204 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (г/п Ямпіль) рівні води на протязі тижня рівень води переважно залишався без змін і на 31.03.2020р. рівень води становить 278 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см.

Гідрохімічна (якість води) та гідрогеологічна ситуація

Для оцінки стану поверхневих вод, а також ґрунтів на меліорованих землях Хмельницької області, лабораторією моніторингу вод та ґрунтів РОВР у Хмельницькій області здійснювалась робота по веденню державного моніторингу якості  поверхневих водних ресурсів і еколого-меліоративного моніторингу вод та ґрунтів на  осушувальних системах.

Виконання програми гідрохімічного контролю поверхневих вод  у 2020 році проводиться щомісячно згідно наказу Держводагентства від 10.01.2020 р. № 21,  в створах:

– р. Случ (суббасейн р. Прип’ять) у с. Чернелівка Красилівського р-ну (зона впливу на водозабір підземних вод для м. Хмельницького);

– р. Хомора (суббасейн р. Прип’ять) в зоні поверхневого водозабору  для водопостачання м. Полонне.

Результати досліджень надаються лабораторією Офісу безпосередньо до БУВР р. Прип’ять.

Режим роботи ГЕС на водосховищах

Рівні води в водосховищах малих ГЕС знаходилися на відмітках близьких до  НПР, гідроелектростанції працювали на притокових витратах. 

Інші малі водосховища працюють за Правилами експлуатації.

 Найбільші водосховища в області:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,55 мБс (НПР=265,50 мБс). ГЕС протягом тижня не працювала. Екологічні витрати пропускаються через водоскид. 

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації, рівень води перебуває на відмітці 201,81 мБс (НПР=203,00 мБс).

– Рівень води Дністровського водосховища,  яке є південною межею території області на ранок 3 березня становить в районі гідропоста с. Устя (Кам’янець-Подільський р-н) 119,60 мБс (НПР 121,00 мБс).

Залишити відповідь