Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з 29 липня по 04 серпня 2020 року

розміщено в: Інше | 0

Минулого періоду на території Хмельниччини спостерігалась тепла, в межах комфортності погода, з невеликою кількістю опадів.  Мінімальні та максимальні значення температура повітря, на протязі минулого періоду, у денні години коливалась в межах  +23…+31оС, в нічні періоди +9,6…+18оС.

Сума опадів за звітний тиждень становить:

– суббас. Прип’яті = 19-4,3 мм;

– бас. Південного Бугу = 4 мм;

– бас. Дністра = 0,3-1 мм.

На річках, що протікають в межах області, продовжується режим літньої межені. Згідно даних гідрологічних постів зміна рівнів води наступна:

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (г/п Ямпіль) на протязі тижня рівень води залишався без змін і на кінець тижня становить 280 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см.

Басейн р. Південний Буг:

Після закінчення зливових дощів рівень води на р. П.Буг (г/п Пирогівці) протягом  тижня поступово знижався. Загалом за звітний тиждень відбулось зниження на 17 см і на кінець звітного періоду рівень води становить 230 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см:

Басейн р. Дністер:

На лівобережних притоках р. Дністер, протягом тижня, відмічалось коливання рівнів води, з перевагою зниження, або в окремі дні рівні води, на деяких водпостах, залишались без змін. В загальному, за тиждень, рівні води переважно знизились на 2-5 см.

Гідрохімічна (якість води) та гідрогеологічна ситуація

Для оцінки стану поверхневих вод, а також ґрунтів на меліорованих землях Хмельницької області, лабораторією моніторингу вод та ґрунтів РОВР у Хмельницькій області здійснювалась робота по веденню державного моніторингу якості  поверхневих водних ресурсів і еколого-меліоративного моніторингу вод та ґрунтів на  осушувальних системах.

Виконання програми гідрохімічного контролю поверхневих вод  у 2020 році проводиться щомісячно згідно наказу Держводагентства від 10.01.2020 р. № 21,  в створах:

– р. Случ (суббасейн р. Прип’ять) у с. Чернелівка Красилівського р-ну (зона впливу на водозабір підземних вод для м. Хмельницького);

– р. Хомора (суббасейн р. Прип’ять) в зоні поверхневого водозабору  для водопостачання м. Полонне.

Результати досліджень надаються лабораторією Офісу безпосередньо до БУВР р. Прип’ять. З даними результатів моніторингу можливо ознайомитись на сайті Держводагентства: Корисні посиланняМоніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів України.

Аналіз  гідрогеологічної  ситуації наведений на основі спостережень  на осушувальних еталонних системах «Хомора» (суббасейн р. Прип’ять) та  Південно-Бузькій  о/с  (басейн р. Південний  Буг). Рівневий режим ґрунтових вод осушуваних угідь області  формувався під впливом метеорологічних факторів та роботи меліоративної мережі.

Глибина залягання ґрунтових вод залишалась в інтервалах: в заплавах річок 0,75-1,20 м від поверхні землі, на надзаплавних терасах  1,20-2,65 м від поверхні землі.

Режим роботи водосховищ

Рівні води  найбільших водосховищ, у розрізі басейнів річок Дністер, П. Буг та суббасейну річки Прип’ять, становлять:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. Рівень води перебуває на відмітці 265,59 мБс (НПР=265,50 мБс). ГЕС протягом тижня не працювала. Екологічні витрати пропускаються через водоскид. 

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та дозволу на спеціальне водокористування. Рівень води перебуває на відмітці 201,99 мБс (НПР=203,00 мБс).

– Рівень води Дністровського водосховища,  яке є південною межею території області становить в районі гідропоста с. Устя (Кам’янець-Подільський р-н) 119,96 мБс (НПР 121,00 мБс).

Залишити відповідь