Гідрометеорологічна і водогосподарська обстановка з 06 по 12 січня 2021 року

розміщено в: Інше | 0

Впродовж минулого тижня на Хмельниччині відбувається зміна погодних умов, що зумовлено переміщенням арктичного повітря з північного заходу. По усій території області випадали опади у вигляді дощу, дощу з мокрим снігом, та снігом. В центральних та північних районах області на поверхні грунту утворився сніговий покрив шаром 10-7 см.

Загалом за звітний період сума опадів становила:

– суббас. Прип’яті (м/ст. Ямпіль – м/ст. Шепетівка) = 22,9-12 мм;

– бас. Південного Бугу (м/ст. Хмельницький)= 13,5 мм;

– бас. Дністра (м/ст. Н.Ушиця – м/ст. К-Подільський) = 12-7,3 мм.

Мінімальні та максимальні значення температури повітря, на протязі минулого періоду, у денні години становили  +-1,2…+4,3оС, в нічні періоди -7…+1,8оС.

В залежності від погодних умов та опадів на річках області відмічаються незначні добові коливання рівнів води, які проходили у межах їх русел.

Згідно даних гідрологічних постів, в порівнянні з відмітками на кінець минулого тижня, зміна рівнів води наступна (додаток 1):

Суббасейн р. Прип’ять:

На річці Горинь (г/п Ямпіль) впродовж тижня рівні води, в більшості днів, залишались без змін. На кінець тижня рівень води становить 282 см над «0» графіка, при виході води на заплаву  537 см.

Басейн р. Південний Буг:

На р. П.Буг (г/п Пирогівці), на протязі тижня відмічалось добові коливання рівні води від +3 см до -2 см. На кінець звітного періоду рівень води становить 217 см над «0» графіка при виході води на заплаву на відмітці 360 см:

Басейн р. Дністер:

На лівобережних притоках р. Дністер – коливання  рівнів води ±(3-4) см/добу, загалом з перевагою невеликого зниження, або на іншій частині водпостів, в окремі дні, рівні залишались без змін

Гідрохімічна та гідрогеологічна ситуація

РОВР у Хмельницькій області у 2021 році здійснюватиме роботу по веденню діагностичного моніторингу якості  поверхневих водних ресурсів в басейнах річок Дністра (9 створів), Південного Бугу (4 створа) та суббасейні річки Прип’ять (4 створи).

Результати досліджень передаватимуться лабораторією Офісу безпосередньо до БУВРів.

Аналіз  гідрогеологічної  ситуації наведений на основі спостережень  на осушувальних еталонних системах «Хомора» (суббасейн р. Прип’ять) та  Південно-Бузькій  о/с  (басейн р. Південний  Буг). Рівневий режим ґрунтових вод осушуваних угідь області  формувався під впливом метеорологічних факторів та роботи меліоративної мережі.

Глибина залягання ґрунтових вод залишаються в інтервалах: в заплавах річок 0,65-1,10 м від поверхні землі, на надзаплавних терасах  1,10-3,0 м від поверхні землі.

Режим роботи водосховищ

Дані про рівні води  найбільших водосховищ в області, у розрізі басейнів річок Дністер, П. Буг та суббасейну річки Прип’ять, наступні:

– Щедрівське водосховище (25,25 млн. м3) працює за режимами встановленими по басейну р. Південний Буг за рекомендацією Міжвідомчої комісії та затвердженими Держводагентством. ГЕС протягом тижня не працювала. Екологічні витрати пропускаються через водоскид.   Рівень води перебуває на відмітці 265,63 мБс (НПР=265,50 мБс).

– Водосховище (водойма-охолоджувач) Хмельницької АЕС (120,00 млн. м3) працює за спеціальним режимом згідно правил експлуатації та дозволу на спеціальне водокористування. Відповідно до дозволу на спецводокористування ХАЕС здійснює забір води з р. Горинь для поповнення  водойми-охолоджувача. Рівень води перебуває на відмітці 202,16 мБс (НПР=203,00 мБс).

– Рівень води Дністровського водосховища,  яке є південною межею території області становить в районі гідропоста с. Устя (Кам’янець-Подільський р-н) 119,06 мБс (НПР 121,00 мБс).

Залишити відповідь