«Козацькому роду нема переводу!»

розміщено в: Новини | 0

Цього року 1 жовтня українці святкують одразу три свята– Покрова Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, День захисників та захисниць України.

Усі ці свята дуже пов’язані між собою та з нашою історією.
День Покрови Пресвятої Богородиці вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні. Цього дня християни згадують диво, здійснене Богоматір‘ю, яке свідчить про її заступництво всіх людей на Землі.
З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. І до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.
Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

28 липня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ про зміну дати святкування з 14 жовтня на 1 жовтня. Зміни були внесені через перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський календар.

Разом з усіма українцями, наші захисники та захисниці просять Пресвяту Богородицю подарувати мир Україні та захистити її кордони від ворогів.

Вітаємо усіх козаків сьогодення – військовослужбовців України. Ви наші захисники, опора держави. Наш спокій у Ваших надійних, сильних руках. У кожному з Вас тече кров наших предків – вільних і незалежних козаків. Низький уклін Вам і подяка!
Сили Вам, козацької міці, здоров’я та непереможності!
Слава Україні! Героям слава!

Залишити відповідь