Міжнародний день Дністра

розміщено в: Новини | 0

Рішення про відзначення Міжнародного дня Дністра прийнято на засіданні Басейнової ради Дністра.

Ідея святкування Міжнародного дня Дністра в Україні полягає в тому, щоб нагадати всім мешканцям басейну про культурну та природну цінність унікальної річки, про традиції корінних мешканців виявляти турботу та бути відповідальним за природне багатство Дністра.

Дністер є транскордонною річкою між Україною і Республікою Молдова. Це друга за довжиною річка України та дев’ята у Європі. Басейн Дністра розташований у семи областях на південному заході України (Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька, Вінницька, Чернівецька та Одеська обл.). Невелика його ділянка у верхів’ях басейну знаходиться у Польщі. Басейн має форму дуже витягнутого, зігнутого по середині овалу завдовжки близько 700 км при середній ширині 120 км. Висоти у гірській частині басейну сягають 1000 – 1800 м БС.

Дністер є однією із наймальовничіших річок, красу і велич якої важко описати словами. Дністром утворено унікальне природне явище, що відноситься до Семи чудес України – Дністровський каньйон, який простягається на чотири області: Івано-Франківську, Тернопільську, Чернівецьку та Хмельницьку.

Дністер використовується для потреб гідроенергетики, водопостачання, рибництва, рекреації. На Дністрі розташована одна із найбільших гідроакумулюючих станцій у світі – Дністровська ГАЕС.

В Хмельницькій області поверхневі води Дністра використовуються для забезпечення питного водокористування міста Кам’янець-Подільський.

На території області найбільшими водокористувачами в річковому басейні Дністра є: комунальні підприємства міст Кам’янець-Подільський, Волочиськ, Городок, Дунаївці, промислові підприємства – ПАТ “Подільський цемент” в м. Кам’янець-Подільський, солодовий завод ПАТ “Оболонь” в смт. Чемерівці, а також сільськогосподарські та рибогосподарські підприємства.

Найбільшими забруднювачами поверхневих водних об’єктів в басейні річки Дністер є комунальні підприємства.

Бережімо Дністер!

Залишити відповідь