Щодо кислотності грунтів на осушуваних землях області

розміщено в: Новини | 0

Фахівці Регіонального офісу водних ресурсів у Хмельницькій області, відповідно до „Інструкції з проведення кислотної зйомки на осушуваних землях України”, щорічно проводять відбори проб грунту на визначення кислотності на осушуваних масивах  області.

Показник кислотності ґрунтів рН здійснює великий вплив на розвиток коріння та живлення рослин  через засвоєння поживних речовин. Кислі ґрунти мають рН менше 7, нейтральні — близько 7, а лужні — понад 7.

З квітня по жовтень минулого року проводились польові обстеження в 5 районах області, внаслідок яких для лабораторних досліджень на визначення кислотності  було відібрано 132 проби.

Згідно проведених хімічних аналізів та обробки їх результатів,  переважають лужні та нейтральні грунти, на окремих ділянках осушуваних угідь відбуваються процеси їх підкислення і спостерігаються площі з кислими грунтами. На таких площах необхідно здійснювати хімічну меліорацію, що в поєднанні з органічними добривами дасть змогу оптимізувати реакцію грунтового розчину рН, наблизити її до нейтральної, внаслідок чого поліпшується фізико-хімічний режим, оптимізуються умови росту та розвитку сільськогосподарських культур. Рекомендації по підтриманню оптимального рН грунту надаються сільськогосподарським товаровиробникам – землекористувачам меліорованих земель області.

Залишити відповідь