?Збережемо воду – збережемо майбутнє?

розміщено в: Новини | 0

Вода – це джерело життя, без неї неможливе існування живих організмів, тому що вона є учасником всіх біологічних процесів, що відбуваються у живій природі. Близько 70,9 % поверхні Землі вкриті водою, але частка прісної води становить лише 2,5 % від її загальної кількості. Для багатьох країн світу, в тому числі і для України, чисті прісні води є цінним та все більш обмеженим природним ресурсом. З кожним роком якість води погіршується, при цьому попит на неї постійно зростає. Нестача води може стати однією з найскладніших проблем людства в XXI столітті.

Частково вирішити цю проблему можливо завдяки зниженню даремних витрат води в побуті. Ми всі маємо розуміти, що раціональне зменшення обсягів споживання води допоможе відстрочити катастрофу, пов’язану з дефіцитом питної води.

Тому вже зараз постає питання перегляду свого споживацького відношення до водних ресурсів, переходу на ощадливе використання прісної води, в тому числі економне споживання питної води у побуті.

Зберігати водні ресурси в домашніх умовах можна завдяки вживанню досить простих і водночас дієвих заходів:

• Вчасно ремонтувати або замінити несправну сантехніку. Великі втрати води відбуваються лише через те, що трохи тече кран, а несправний зливний бачок здатний забезпечити втрату води до 700 літрів в день.

• На всі крани варто встановлювати водозберігаючі розсіювачі-аератори.

• Надавати перевагу прийому душу. Звичайна ванна має об’єм від 140 до 250 літрів. Чи варто кожного разу витрачати біля 200 літрів води, якщо можна помитися під душем і витратити в два рази менше?

• Під час чищення зубів варто закривати кран. Так можна заощадити до 20 літрів води.

• Установка посудомийної машини допомагає економити не тільки воду, але і час. Посудомийна машина витрачає близько 16 літрів води, в той час як миття посуду руками вимагає близько 100 літрів.

• Використовувати пральну машину з повним завантаженням. Під час прання може використовуватися до 60 літрів води, тож чи варто витрачати цей обсяг цінного ресурсу заради двох футболок?

• Встановити прилади обліку гарячої і холодної води. Спробуйте економніше витрачати воду і порівняєте наскільки скоротиться її витрата в результаті вжитих заходів (до того ж це позитивно позначиться на сімейному бюджеті).

Раціонально використовуючи воду ми не лише заощаджуємо власні кошти, а й робимо внесок у збереження водних ресурсів для майбутніх поколінь.

Тож не залишаймося байдужими! Бережімо воду!

Залишити відповідь