РІЧКА ЗБРУЧ

розміщено в: Новини | 0

Збруч — річка на заході України, ліва притока Дністра. Бере початок з джерел поблизу села Щаснівка Тернопільського району на Авратинській височині. Тече Подільською височиною з півночі на південь на межі Тернопільської та Хмельницької областей.

Довжина 247 км, площа басейну 3350 км². Середня глибина 1,5—2 м. Ширина річки 8—11 м, глибина на плесах 2,5—4 м. Русло має численні меандри, трапляються порожисті ділянки, багато островів і стариць. Похил річки 0,8 м/км, площа поперечного перерізу 22 м², швидкість течії 0,57 м/с, витрата води 15,54 м³/сек.

У верхній течії береги Збруча пологі, зате у середній річка протікає каньйоноподібною долиною з крутими схилами, у руслі часті порожисті ділянки, трапляється багато островів та озер-стариць. Найбільші притоки – Гнила, Грабарка, Бованець. Живлення ріки мішане, переважає щоправда снігове. Льодостав тут триває з початку січня до середини березня.  На річці споруджено водосховища: Мартинківське, Боднарівське та Ніверківське, сумарним об’ємом – 11,19 млн. м3. Також у заплаві річки Збруч знаходиться Тарнорудське водосховище, об’ємом 1,34 млн. м3. В басейні Збруча нараховується 225 ставків. Водні об’єкти використовуються  для потреб гідроенергетики, рибництва, водопостачання, зрошування.

Історичні факти:

Бурхливу назву цілком підтверджує бурхливе минуле Збруча. В часи Київської Русі Збручем пролягав «шлях з варяг у греки» – другий за важливістю торговельний маршрут. Збруч тоді був повноводнішим у своїх верхів’ях, торговельні човни волоком перетягували у Горинь, що належить до басейн Дніпра, і таким чином з’єднували дві найважливіші судноплавні ріки. Життя на берегах Збруча вирувало з давніх-давен: тут знаходять згадки про поселення давніх людей, монети ще часів римського імператора Гордіана ІІІ.

Ріка, що століттями розділяла долю єдиного народу – саме така доля випала Збручу. Він   неодноразово ставав межею між різними державами, та ділив країну на «до Збруча» та «за Збручем». Сьогодні по річці Збруч проходить адміністративно-територіальна межа між Хмельницькою і Тернопільською областями.

Залишити відповідь